Schweizerne skal igen stemme om at begrænse indvandring

Schweizerne skal senere i år igen stemme om, hvorvidt de vil begrænse indvandringen til alpelandet.

Det vakte både opsigt og kritik i flere andre europæiske lande, da 50,3 procent af de schweiziske vælgere i februar ved en folkeafstemning stemte for at indføre kvoter for, hvor mange EU-borgere, sæsonarbejdere og andre grupper af indvandrere der kunne rejse ind i landet.

Men en ny forening har nu fået presset igennem, at der 30. november bliver holdt endnu en folkeafstemning, som yderligere kan betyde en skærpelse af indvandringsreglerne.

Foreningen Miljø og Befolkning (Ecopop) vil under overskriften "Stop overbefolkningen" have begrænset den årlige tilstrømning til Schweiz til maksimalt 0,2 procent af befolkningstallet.

Det ville for øjeblikket svare til cirka 16.000 personer. I dag slår omkring 80.000 personer sig årligt ned i Schweiz.

Ecopop-folkene begrunder deres fremstød med, at landet ikke kan rumme så mange indvandrere, og at indvandringen skal mindskes betragteligt for at sikre schweizernes "livsgrundlag og livskvalitet på lang sigt".

Regeringen i Bern har onsdag fastsat datoen for den nye folkeafstemning og arbejder samtidig på det lovforslag, som fra 2017 skal indføre kvoter for blandt andet antallet af grænsependlere.

Det var det nationalkonservative, EU-skeptiske Schweiziske Folkeparti SVP, som i februar stod bag folkeafstemningen om indvandringskvoterne. De skal blandt andet sikre, at schweizerne selv står i forreste række, når der skal besættes job.

Kvoterne er ifølge EU i strid med EU's regler om arbejdskraftens frie bevægelighed.

Selvom Schweiz ikke er medlem af EU, underskrev landet i 1999 en aftale om fri bevægelighed med unionen, og EU-Kommissionen er i færd med at undersøge konsekvenserne for den gamle aftale.

Flere af de EU-kritiske, højrenationale partier i det nyvalgte EU-Parlament hyldede i februar den schweiziske folkeafstemning. Således roste Front National i Frankrig "schweizernes klarsyn" og opfordrede landets socialistiske regering til at "stoppe masseindvandringen" til Frankrig.

Hver tredje schweiziske job afhænger ifølge nyhedsbureauet AFP af handel med EU, og næsten tre fjerdedele af de indvandrere, der bor i Schweiz, kommer fra et EU-land.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip