Schweizisk frikobling kan sænke den danske rente

Det kan være udsigt til en rentenedsættelse herhjemme, efter at den schweiziske centralbank torsdag fjernede sit loft over schweizerfrancen.

Sådan lyder vurderingen hos flere økonomer, der dog splittes i forhold til, hvornår Nationalbanken kan finde på at træde til med en sænkelse af renten.

Grunden til spekulationerne om en rentenedsættelse er, at den schweiziske centralbank har frigjort lokalvalutaens tilknytning til euroen.

Det har styrket værdien af den danske krone og gjort det attraktivt for investorer at handle i Danmark, hvor renten samtidig er højere end i eurozonen, forklarer makroøkonom Peter Bojsen Jakobsen fra Sydbank.

- Den stærke kurs på kronen har affødt flere spekulationer omkring, at Nationalbanken vil sænke renten.

- Det er vores klare forventning, at Nationalbanken først vil røre ved renten på torsdag, efter at Den Europæiske Centralbank (ECB) har offentliggjort sit næste "move" i kampen mod den historisk lave inflation.

Makroøkonomen peger dermed på næste uges rentemøde, hvor ECB ventes at præsentere et storstilet opkøbsprogram, der skal stimulere den europæiske økonomi.

Også hos Handelsbanken har der været en forventning om, at en dansk rentenedsættelse ville falde efter mødet i ECB.

Men torsdagens manøvre fra alpelandet har pillet ved den forventning, siger cheføkonom Jes Asmussen fra Handelsbanken til Ritzau Finans.

- Vi kan ikke udelukke, at den måske allerede kan komme i dag (fredag, red.).

- Vi har hele tiden haft en forventning om, at nedsættelsen ville komme efter ECB-mødet, men det er klart, at situationen i Schweiz kan fremrykke det, siger Jes Asmussen.

Hos Jyske Bank er det på samme vis vurderingen, at en rentenedsættelse var undervejs, og at den schweiziske beslutning kun har styrket den spekulation.

- Det virker derfor ret oplagt med en rentenedsættelse nu for at dæmpe efterspørgslen på den styrkede krone, vurderer seniorøkonom Niels Rønholt i Jyske Bank over for Ritzau Finans.

Niels Rønholt venter, at Nationalbanken vil komme med en rentenedsættelse inden for en uge.

/ritzau/

 

Dagens Gossip