Se billederne: Chimpansen Beatrix opereret for diskusprolaps

Det lyder måske usædvanligt at operere en chimpanse for diskusprolaps - og det var også ganske sjældent operation som Beatrix fra Odense Zoo gennemgik.

Operationen foregik i zoologisk have, men selv om det var et dyr, som var under kniven, så var det to neurokirurger og tre sygeplejersker fra Odense Universitetshospital, der deltog. Dyrlæge Steffen Knold stod for bedøvelsen før og under operationen. Det oplyser Odense Zoo i en pressemeddelese.

Beatrix er en 32-årig hun-chimpanse, hvilket gør hende til en midaldrende dame. Hendes diskusprolaps og forsnævring har betydet, at Beatrix i en periode har gået atypisk og trukket på det ene ben. Men det var først, da man fik chimpansen skannet på Odense Universitetshospital, at problemet blev fastslået.

LÆS OGSÅ: Se billederne: 32-årig chimpanse skannet på OUH

Beatrix er vigtig i forhold til stabiliteten i chimpanseflokken i Odense Zoo, og derfor vil man gøre meget for at beholde hende. Den zoologiske have understreger dog, at det aldrig vil ske på bekostning af hendes velfærd. Virker operationen ikke efter hensigten, eller støder der komplikationer til efterfølgende, vil hun blive aflivet.

Foreløbigt ser alt dog ud til at være forløbet planmæssigt. Da chimpansen ligner mennesket så meget, var det nemt for kirurgerne at operere.

Beatrix vil have nogle smerter de første par dage, men får smertestillende medicin, ligesom man ville give et menneske.  Hun vil være isoleret den næste uges tid, så hun kan komme sig og for at sikre, at de andre chimpanser ikke kan pille i såret. 


Der går endnu 14 dage, inden Odense Zoo med sikkerhed kan sige, at Beatrix er kommet helt vellykket gennem operationen.

Se billederne fra Beatrix' tur på operationsbordet herunder: 

 

Dagens Gossip