Se billederne: Facebook flyder med ulovlige varer

Michael Lauritsen

11 år siden

|

16/05/2013

Dagens topnyheder

Det er ikke kun i aviser og på markeder, du kan gøre et scoop til en god pris. Køb og salg hitter på Facebook. En søgning på ordet 'salg' på det sociale medie viser, at der findes et væld af grupper, hvor Facebook-brugere handler internt.

Men ikke alle varer er lige fine i kanten, og du risikerer at blive hængt op på det. Sådan lyder advarslen fra politiet.

- Mit indtryk er, at nogle af de ting, der er til salg på Facebook, er klart ulovlige, siger kommunikationsrådgiver i Rigspolitiet, Carsten Andersen, til Dagens.dk.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - Klik her og vær med nu

Dagens.dk har præsenteret Carsten Andersen for nogle af de annoncer, som lige nu florerer i forskellige Facebook-grupper. Der sælges alt fra stikvåben og strømpistoler til mobiltelefoner, modetøj og nye sko.

- Nogle af de varer, der er til salg, er en direkte overtrædelse af våbenloven. Og hvad angår eksempelvis mobiltelefonerne, så kan vi ikke sige med sikkerhed, om der er tale om ulovligheder, men det er klart, det giver grund til mistanke. Man bør lade være med at købe noget af det, advarer han.

Facebook en hælercentral

Gruppen 'Salg af Alle mulige ting' er en af mange grupper på Facebook, hvor brugere handler direkte med hinanden. Og det er grupper som den, som giver grundlag for ulovligheder på Facebook, mener Carsten Andersen.

- De sociale medier er kommet for at blive. Heldigvis. Men det åbner også op for, at nogen vil forsøge sig med hæleri, siger han.

Og der er ikke tale om få tilfælde.

- Vi støder på det med jævne mellemrum. Og vi bruger det også i efterforskningen af forskellige former for tyverier, fortæller Carsten Andersen.

Risikerer lang næse

Politiet opfordrer på det kraftigste til, at man tager sine forholdsregler, når man handler på Facebook. Det er nemlig ikke kun sælger, der risikerer en hilsen fra ordensmagten.

- Man skal sikre sig, at det, man køber, ikke er ulovligt. Og så skal man vide, hvem man handler med. For hvis, man eksempelvis bliver taget med en telefon, som viser sig at være stjålet, er det vigtigt, man kan vise, hvem man har købt den af, siger Carsten Andersen og fortsætter:

- Hvis du ikke kan sige, hvem du har købt den af, så står du i et rigtigt dårligt lys. Og så vil vi sandsynligvis forsøge at få dig dømt for hæleri.

Men det er ikke den eneste grund til, at du skal være 100 procent klar over, hvem du handler med.

- Der er også talrige eksempler på folk, der er blevet bedt om at overføre penge, hvorefter de er blevet snydt. Det sker faktisk meget ofte, forklarer Carsten Andersen.

SE NOGLE AF DE MISTÆNKELIGE VARER FRA FACEBOOK HER: