Se billederne: Ung havørn dræbt i snurrende vindmøller

Elo Christoffersen

11 år siden

|

06/05/2013

Dagens topnyheder

En ung havørn blev i går dræbt af en af tre 40 meter høje snurrende vindmøller på Buttervej i Skagen.

Og det var et drabeligt syn, der mødte blandt andet ornitolog Knud Pedersen, der stort set dagligt følger fugletrækket i Skagen:

- Det var som om, at ørnen var kløvet af et kæmpemæssigt sværd. De brede og 2,25 meter lange vinger lå adskilt fra ørnens underkrop med benene og de fingerlange, spidse kløer, fortæller han til Dansk Ornitologisk Forenings hjemmeside.

Tidligt i går formiddags var seks havørne på træk over Skagen.

- De fløj en runde ud over Reservatet og kom nær Grenen, inden de fløj sydpå igen i den friske vestenvind. Formentlig har den dræbte unge ørn været en af de seks havørne på træk, og da den tabte højde på sit returtræk, har vindmøllen ramt den, siger Knud Pedersen.

Dansk Ornitologisk Forening mener, at episoden bør får Frederikshavn Kommune til at bremse planer om at bygge kæmpemæssige vindmøller i den tørlagte Gårdbo Sø syd for Skagen Odde, der landskabeligt set udgør indflyvningen til et af Nordeuropas største fugletræk om foråret.

Lederen af Dansk Ornitologisk Forenings Projekt Ørn, Lennart Pedersen, kalder det galimatias at placere vindmøller i fuglerige områder. Og Gårdbo Sø kandiderer til at være en af de mest uheldige placeringer i det danske landskab.

I følge ornitolog Knud Pedersen er der ikke tidligere registreret døde ørne i området:

- Men der er ingen fugleinteresserede, der patruljerer regelmæssigt i området, siger han til Dagens.dk.