Se, hvilke evner der bliver bedre med alderen

 Af Videnskab.dk Svækket hukommelse, fysisk forfald, ensomhed og sygdom er måske noget af det første, der falder dig ind, når du tænker på at blive gammel. Hvis du har den slags pessimistiske tanker om livets uundgåelige gang, er det på tide at blive lidt mere optimistisk, for forskning viser, at ældre mennesker generelt er mere tilfredse med deres sociale liv end unge mennesker. Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan læse, hvilke evner der bliver bedre med alderen

»Det er slet ikke alt, som bliver dårligere med alderen. Vores evne til at udtrykke os verbalt bliver for eksempel bedre, fordi vi lærer flere og flere ord gennem livet,« siger Gloria Luong, der forsker i psykologi og social adfærd på Max Planck Institute for Human Development i Tyskland.

Læs også hos Videnskab.dk: Dine gener afgør din alderdom

»Vores forskning viser, at ældre mennesker kommer frem til bedre løsninger end unge, når de står overfor personlige problemer. De er bedre menneskekendere og bedre til at løse konflikter. Det kan godt være, at deres netværk bliver mindre, fordi deres venner dør eller flytter, men kvaliteten af deres sociale relationer er bedre end yngre menneskers,« fortsætter hun.

Glory Luong har netop været i København for at fortælle om sin forskning i alderdom og social adfærd.

Hun og kolleger fra Max Planck Instituttet er blandt andet i gang med et omfattende studie, hvor de løbende undersøger, hvordan 600 personer i alle aldersgrupper udvikler deres sociale kompetencer i løbet af livet.

Indtil videre har forsøgspersoner fem gange været til undersøgelser, hvor forskerne har målt deres hjerneaktivitet samt deres hjerterytme og blodtryk, blandt andet mens de interagerede med et andet menneske. Forsøgspersonerne er også blevet interviewet og udsat for psykologiske tests.

Læs også hos Videnskab.dk: Mænd bliver blødere med alderen

»I et forsøg satte vi dem over for en anden person, som var hyret til at spille en rolle som en ubehagelig og provokerende type. Så målte vi, hvor følelsesmæssigt påvirkede de blev, når de blev udsat for provokation,« forklarede Gloria Luong, da hun holdte oplæg på EuroScience Open Forum i København.

»Det viste sig, at de yngre forsøgspersoner fik en hurtigere hjerterytme og et højere blodtryk end de ældre. De reagererede med mere vrede end de ældste. Det siger noget om, at man med alderen ændrer sine følelsesmæssige reaktioner,« fortsatte hun.

Overalt i verden har spørgeskemaundersøgelser vist, at ældre mennesker generelt er mere tilfredse med livet og deres sociale relationer end yngre mennesker.

 

Dagens Gossip