Se og Hør-skandale: Nu kræver politikere åbenhed om Nets

Offentligheden skal kunne se med, når Finanstilsynet overvåger it-sikkerheden i datacentraler som Nets. Det er der udbredt enighed om i Folketinget efter Se og Hør-skandalen, skriver Jyllands-Posten.

Et bredt flertal fra Enhedslisten til Dansk Folkeparti udtrykker et ønske om at offentliggøre Finanstilsynets inspektionsredegørelser fra datacentraler og på den måde gøre det muligt at se centralerne i kortene, når det kommer til blandt andet datasikkerhed og kontrolsystemer.

- Det er relevant at se nærmere på, og hvis vi ellers kan finde en måde at gøre det på, skal vi afsøge mulighederne for at få det gennemført, siger erhvervsordfører Benny Engelbrecht (S) til Jyllands-Posten.

Som en konsekvens af blandt andet Roskilde Banks krak krævede politikere, at banker, forsikringsselskaber og realkreditinstitutter skulle offentliggøre Finanstilsynets rapporter efter inspektion.

Indtil nu har datacentraler ikke mødt samme krav, selv om Finanstilsynet allerede nu tager på inspektion for at undersøge, om datacentralerne har styr på beskyttelse af data og tilstrækkelig intern kontrol og funktionsadskillelse til at sikre mod misbrug.

Jyllands-Posten har været i kontakt med langt hovedparten af de datacentraler, som bliver inspiceret af Finanstilsynet.

Størstedelen ser ingen problemer i, at man offentliggør oplysninger fra tilsynets inspektioner. Tværtimod kan det være med til at skabe tryghed, påpeger flere. Kun det skandaleramte Nets anser offentlige tilsynsrapporter for problematiske.

Finanstilsynet ønsker ikke at kommentere politikernes ønske, ligesom det ikke er lykkedes at få en kommentar fra erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S), der holder sommerferie.

/ritzau/

 

Dagens Gossip