SeaWorld stopper med at avle spækhuggere

Dyreparken SeaWorld i USA stopper med at avle spækhuggere.

De 24 spækhuggere, der svømmer rundt i bassinerne i SeaWorld, vil blive den sidste generation af spækhuggere i fangenskab i dyreparkerne.

Det skriver SeaWorld torsdag i en pressemeddelelse.

- Nu er vi nødt til at lytte til den ændring i holdningen, der er kommet omkring spækhuggere i fangenskab. En ændring, vi har hjulpet med at skabe, skriver SeaWorlds direktør, Joel Manby, i et debatindlæg i Los Angeles Times.

SeaWorld har siden dokumentarfilmen "Blackfish", der udkom i 2013, fået stor kritik for at holde spækhuggere i fangenskab.

Filmen viste, at spækhuggerne led i fangenskab, og at de kunne være til fare for de ansatte i SeaWorld, der vovede sig ned i vandet.

En af de trænere var 40-årige Dawn Brancheau. Hun blev i 2010 dræbt af spækhuggeren Tilikum efter et show i SeaWorld Orlando i Florida.

Kritikken af SeaWorld har medført, at dyreparken har haft markant færre besøgende. Ifølge The Guardian faldt antallet af besøgende i SeaWorlds kendte park i San Diego fra 4,5 millioner til 3,7 millioner i 2014.

Den sidste generation af spækhuggere vil ifølge SeaWorlds direktør, Joel Manby, ikke blive sluppet ud i naturen, som flere dyreaktivister har krævet.

De vil i stedet leve resten af deres dage i dyreparkerne. Da flere af spækhuggerne er født i fangenskab eller har levet af menneskers varetægt meget længe, vil de ifølge SeaWorld ikke kunne overleve i naturen.

Spækhuggeren fra Befri Willy, Keiko, blev sluppet ud i naturen i 2002 efter mange års fangenskab. Han levede i Taknesfjorden i det vestlige Norge, indtil han døde af sygdom i 2003.

Efter han blev sluppet løs, søgte han fortsat kontakt til mennesker og blev frem til sin død også passet af mennesker i området.

SeaWorld har 11 forlystelsesparker i USA. I tre af dem er der spækhuggere i fangenskab. Siden efteråret i 2015 har SeaWorld været i gang med at udfase deres spækhuggershow.

/ritzau/

 

Dagens Gossip