Secret Service overså skud mod præsidentbolig i dagevis

Der skulle en husholderske til at afsløre, at der var blevet affyret syv skud mod den amerikanske præsident Barack Obamas bolig i Washington i 2011.

Dermed tog det Secret Service, der passer på præsidenten og hans familie både i Washington og på rejser, flere dage at opdage angrebet og informere præsidentfamilien, skriver The Washington Post.

Secret Service nedtoner alvorligheden i en ny rapport, men ifølge avisen blev Barack Obama og hans hustru Michelle Obama rasende over, at det i første omgang kunne lade sig gøre, at en mand skød mod deres hjem, og at det dernæst tog Secret Service flere dage at opdage skuddene og informere familien.

Angrebet fandt sted 11. november 2011, da gerningsmanden parkerede sin sorte Honda syd for præsidentpalæet i ly af nattens mørke. Med sin semiautomatiske riffel skød han ud af vinduet i passagersiden.

En af kuglerne smadrede et vindue på anden sal nær Obama-familiens formelle stue. En anden kugle borede sig ind i en vindueskarm, mens flere ramte taget. Det fik stykker af træ og beton til at rive sig løs. Mindst syv kugler ramte den øverste del af Det Hvide Hus.

Præsident Obama og hans hustru var ikke hjemme, men deres yngste datter, Sasha, var i boligen sammen med Michelle Obamas mor. Præsidentparrets ældste datter, Malia, var på vej hjem efter en aften med venner.

Umiddelbart reagerede Secret Service hurtigt med vagter og snigskytter klar til modangreb, men i den dårlige belysning var det op til de overordnede at finde ud af, hvad der foregik.

Meldingen, der angiveligt kom bag på et par af Secret Service-agenterne, lød: "Ingen skud er blevet affyret ... Hold inde". Ifølge radiomeldingen var der tale om larm fra et anlægskøretøj ikke langt derfra.

Først da en husholderske flere dage senere lagde mærke til knust glas og en klods af cement på jorden, gik situationens alvor op for Secret Service.

Skuddene blev affyret af Oscar Ortega-Hernandez, som senere blev anholdt og idømt 25 års fængsel for forsøg på at dræbe præsidenten.

Oplysningen om det oversete angreb kommer på et tidspunkt, hvor Secret Service bliver kritiseret for sit arbejde.

Tidligere på måneden lykkedes det en mand med en kniv i lommen at forcere hegnet til Det Hvide Hus og løbe over græsplænen til hovedbygningen. Den 42-årige nåede lige akkurat ind gennem dørene på den nordlige side af bygningen, før han blev pågrebet.

/ritzau/