Sejrssikker Assad indleder ny præsidentperiode

Syriens præsident Bashar al-Assad er sikker på en sejr i den syriske konflikt. Det sagde han onsdag, da han blev taget i ed for tredje gang.

Assad, der sikkert vandt et stærkt kritiseret valg i juni, tager afstand fra Det Arabiske Forår, der startede i 2011.

- Det var et falskt forår. Tre år og fire måneder er gået siden nogen råbte på "frihed". De ønskede en revolution, men deres monstrøse ansigter er nu demaskeret, frihedens maske er faldet og revolutionen er faldet, siger Assad, da han talte til 1000 gæster ved edsafsigelsen.

- Snart vil vi se arabiske, regionale og vestlige stater betale en høj pris for deres støtte til terror, tilføjer han.

Mens Vesten forsøger at styrke den moderate opposition i Syrien, så har den syriske borgerkrig, der har kostet 170.000 mennesker livet, længe været domineret af rapporter om jihadistgruppen Isils voldsomme offensiv i Irak.

Oppositionslederen Hadi al-Bahra advarer imidlertid mod enhver accept af præmissen om, at borgerkrigen er en kamp rettet mod ekstremister.

- Det er Assad, der er konfliktens kerne. Det er stadig ham, der er hovedårsagen til den humanitære krise, som savnet sidestykke i historien, siger Bahra.

Men Isil anses for at være en af de stærkeste oprørsgrupper i Syrien, og gruppens ekstreme vold synes at underbygge Assads erklæringer om, at han kæmper mod terrorister.

I konflikten har Assad fået hjælp fra både Iran og det shiamuslimske Hizbollah i Libanon. Samtidig har Rusland og Kina støttet Assads regime ved at blokere for sanktioner vendt mod Damaskus i FN's Sikkerhedsråd.

Hizbollahs væbnede grupper har kæmpet side om side med de syriske regeringsstyrker i kampe, som siden januar har været specielt rettet mod Isil, der skal have mistet omkring 6000 krigere.

De seneste måneder har Assads styrker styrket deres greb om områder nord for hovedstaden Damaskus. Men hårde kampe fortsætter i den største by Aleppo i den nordlige del af landet og i regioner i øst og nordøst.

2,9 millioner syrere er under de sidste tre års krig flygtet til Tyrkiet, Jordan, Irak og Egypten, mens europæiske lande har taget imod 123.000 flygtninge.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip