Seks aids-forskere døde i flykatastrofe i Ukraine

Den internationale aids-bevægelse har mistet færre medlemmer end frygtet ved flykatastrofen i det østlige Ukraine.

Det Internationale Aidssamfund (IAS) oplyser, at omkring seks forskerkolleger var på vej til en aidskonference i Australien i det malaysiske fly. Flere medier havde tidligere oplyst, at op mod 100 af passagererne var delegerede på vej til aids-konferencen.

Aids-konferencen begynder søndag i Melbourne med 12.000 deltagere fra hele verden.

Blandt andre den forhenværende amerikanske præsident Bill Clinton gæster konferencen.

Aids-Fondet i Danmark har i en pressemeddelelse sagt, at "vi er dybt berørte over, at der blandt de døde var flere kolleger fra den internationale aids-bevægelse - kolleger som har bidraget med aktivisme, forskning og politisk arbejde til gavn for verdens fattigste og hiv-smittede generelt."

- De investerede deres liv i det internationale samarbejde mod aidsepidemien. I deres ånd vil Aids-Fondet fortsætte sit internationale indsats for, at ingen - uanset køn, indkomst, nationalitet eller seksuel orientering og identitet - skal dø af aids, hedder det.

Ved aids-konferencen i Melbourne skal aktivister, forskere, embedsmænd og politikere fra mange forskellige lande dele viden i forsøget på at finde nye veje til at bekæmpe hiv og aids.

Blandt de dræbte var den ledende hollandske aidsforsker Joep Lange, Pim de Kuijer fra Stopaidsnow og Lucie van Mens, der var leder af Aids Action Europe samt hendes kollega Maria Adriana de Schutter.

I en tale ved et symposium i Melbourne lørdag om den konstante søgen efter en kur mod sygdommen sagde nobelprisvinderen Francoise Barre-Sinoussi, at Joep Lange var en pioner i den 33 år lange kamp mod aids.

- Han var, lige som vi alle er det, overbevist om, at en kur mod hiv kan findes, sagde hun.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip