Seks stormagter holder møde om atom-ordlyd uden Iran

Efter et årelangt tilløb står deltagerne i maratonforhandlingerne om Irans omstridte atomprogram nu foran målstregen.

Og meget tyder på, at Iran og de seks internationale stormagter tirsdag morgen kan krydse den hånd i hånd og annoncere en fælles aftale, der forpligter Iran til at åbne dørene op for FN til alle sine anlæg - inklusive de militære.

Sådan lyder det fra en række internationale nyhedsbureauer natten til tirsdag. De henviser til diplomatiske kilder tæt på forhandlingerne.

Et endeligt udkast ligger klar, og en fælles erklæring vil tirsdag klokken 11.00 blive læst op af Irans udenrigsminister, Javad Zarif, og EU's udenrigschef, Federica Mogherini på Det Internationale Atomenergiagenturs kontor i Østrigs hovedstad, Wien.

- Om få timer vil Zarif og Mogherini i FN's hovedkvarter komme med en fælleserklæring i overværelse af udenrigsministrene fra de seks stormagter, lyder det fra det iranske nyhedsbureau Isna.

En time forinden mødes udenrigsministrene fra USA, Kina, Storbritannien, Frankrig, Rusland, Kina og Iran for at give endeligt håndslag på indholdet i udkastet, inden det kundgøres for offentligheden.

Hvis der er enighed om aftalen, skal den efterfølgende vedtages som resolution i FN's Sikkerhedsråd, hvilket i bedste fald kan finde senere i juli. Det ventes at blive en formalitet, fordi samtlige fem permanente medlemmer af rådet har deltaget i forhandlingerne med Iran.

Derefter vil aftalen blive implementeret med begyndelse i første halvdel af 2016, oplyser en kilde til Reuters.

Det udkast, der nu ligger på bordet, er i store stræk i overensstemmelse med den politiske rammeaftale, som blev indgået i Schweiz 2. april.

Parterne gav sig dengang en frist til 30. juni til at lave en endelig aftale, men de har måttet tage hul på den tredje overtidsuge, før alle knaster er blevet høvlet af.

Forhandlingerne skal munde ud i en begrænsning af Irans evne til at producere atomenergi og dermed også en mulig atombombe.

Til gengæld lempes de smertefulde økonomiske sanktioner mod Iran gradvist.

/ritzau/

 

Dagens Gossip