Seks ting du ikke vidste om julemanden

Julemanden er en hyggelig gammel mand med langt hvidt skæg, rødt tøj og en flyvende kane fyldt med gaver til artige børn.

Men hvor er det nu lige historien om den rare mand kommer fra? Her er seks ting, du sikkert ikke vidste om julemanden.

Læs også: Anklaget for racisme: Hollandsk julemand lagt for had

- Jule manden er baseret på den katolske biskop Sankt Nikolaus fra Myra, i dag Demre i Tyrkiet. Han levede i det fjerde århundrede og var kendt for at hjælpe de fattige. Han blev kendt som børnenes beskytter, da han hjalp sin fattige nabo, så hans tre døtre ikke behøvede at prostituere sig.

- I 1821 blev bogen A New-year’s present, to the little ones from five to twelve udgivet i USA. Her bliver julemanden for første gang placeret i en kane, der blev trukket af rensdyr.

- I 1930’erne brugte Coca Cola julemanden i reklamerne. Her fik han rødt og hvidt tøj på, samme farver som i logoet. Tidligere gik han i lange kapper og kristtjørn.

- Herhjemme var det jesusbarnet, Christkind, der kom med gaver.

Læs også: Julemand anholdt for rage på nisse

- Julemanden optrådte første gang herhjemme i Peters Jul fra 1866. Her kom han dog med julestemning, ikke gaver. I 1989 udkom Julemandens bog, hvor man kunne læse om en figur, der minder om vores tids julemand, der bor højt mod nord og giver gaver.

- I Holland hedder han Sinterklaas. Han giver gaver til gode børn, mens hans hjælper Sorte Peter giver smæk til de slemme.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med

 

Dagens Gossip