Seksualforbryder anklages for støtte til Islamisk Stat

En anklager i den amerikanske delstat Wisconsin anklager en 34-årig mand for at støtte Islamisk Stat, som han ifølge anklageren planlagde at tilslutte sig.

Det oplyser udenrigsministeriet i Washington ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Joshua Ray Van Haften blev onsdag anholdt i en lufthavn i Chicago efter at være hjemvendt fra Tyrkiet. Han er tidligere dømt for en seksualforbrydelse mod en mindreårig ifølge amerikanske medier og retsdokumenter.

Ifølge justitsministeriet rejste Haften til Tyrkiet i august sidste år.

Han står anklaget for at "forsøge at fremskaffe materialer og ressourcer, herunder ham selv, til en fremmed terrororganisation."

Mange ekstremister, som rejser til Syrien for at støtte Islamisk Stat, får adgang til det krigshærgede land via Tyrkiet.

- Det er topprioritet for den nationale sikkerhedsafdeling at få dæmmet op for strømmen af fremmede krigere og at bringe dem, som forsøger at levere materiel støtte til terrororganisationer, for retten, siger John Carlin, som leder afdelingen for national sikkerhed i justitsministeriet.

Håbet er, at anholdelsen og anklagen vil afskrække andre fra at tilslutte sig Islamisk Stat og andre ekstremistiske grupper.

- De kommer til at stå til ansvar, hvis de støtter terrorisme imod amerikanske borgere og internationale partnere, siger Carlin.

Van Haften fremstilles for en dommer torsdag. Han risikerer 15 års fængsel, hvis han findes skyldig i anklagen.

I år er 11 amerikanere anholdt for påstået støtte eller tilslutning til Islamisk Stat.

Den amerikanske efterretningstjeneste anslår, at flere end 20.000 frivilligt har sluttet sig til ekstremistiske grupper i Syrien og Irak, heriblandt 150 amerikanere. Problemet er langt større i Europa.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip