Selskabstømmer genvinder ret til at arbejde som advokat

For 14 år siden blev en 58-årig advokat idømt fem års fængsel for at være hovedmand bag organiseret selskabstømning.

Desuden mistede han retten til at arbejde som advokat og til at være stifter, direktør eller medlem i et såkaldt selskab med begrænset ansvar. Den ret har han onsdag genvundet.

Vestre Landsret har omgjort en afgørelse fra byretten, som afviste advokatens anmodning. Byretten havde lagt vægt på, at han var hovedmanden bag omfattende og systematisk selskabstømning, og at han ikke har afdraget på sin skattegæld.

Men det var altså ikke lige så afgørende for landsretten. I byretten har advokaten fortalt, at han driver selvstændig konsulentvirksomhed. Han er personligt konkurs.

Fra 1989 til 1994, indtil der blev lukket nogle huller i selskabs- og skattelovgivningen, påførte selskabstømning staten et tab på i alt to milliarder kroner.

Selskaber, som havde en stor kontantbeholdning og skattebyrde, blev overdraget til købere, der tog kontanter ud af selskabet, uden at betale den skat, som selskabet skyldte.

Siden er der blevet ført flere erstatningssager. Advokaten blev dømt sammen med to andre mænd, som blev straffet med henholdsvis tre års fængsel og to år og seks måneder. Advokaten fik konfiskeret 20 millioner kroner.

I alt 21 overskudsselskaber blev tømt af de tre mænd, og skattemyndighederne blev snydt for 105,4 millioner kroner. Fra sit domicil i New York organiserede advokaten systematisk handel med selskaber, der blev tømt for midler uden at betale skat.

Da straffen blev udmålt, var det skærpende, at den 58-årige havde handlet i egenskab af advokat. Desuden havde han vanskeliggjort sagens opklaring ved at overføre en væsentlig del af pengene til udenlandske bankkonti.

/ritzau/

 

Dagens Gossip