Selvmordsangreb på irakisk efterretningsbygning

To selvmordsangreb i Irak har dræbt mindst 17 mennesker.

Myndighederne i den irakiske hovedstad, Bagdad, siger, at det første angreb skete, da en selvmordsbomber lørdag kørte en bil med sprængstoffer ind i den irakiske efterretningstjenestes hovedkvarter i Bagdad. Mindst otte meldes dræbt.

Sent fredag slog en selvmordsterrorist til i byen Tikrit nord for Bagdad, da en bil pakket med sprængstof blev kørt ind i en flok soldater og shiamuslimer og bragt til sprængning.

Her blev ni mennesker dræbt.

Angrebene kom, efter at shiamuslimske militsmænd fredag åbnede ild mod bedende i en sunnimuslimsk moské i en landsby i Diyala-provinsen.

Lokale kilder siger, at 68 mennesker blev dræbt ved massakren, og Reuters skriver, at de to selvmordsattentater kan være hævn for nedskydningen af de mange mennesker.

Massakren undergraver den nye shiamuslimske premierminister, Haider al-Abadis, forsøg på at få opbakning hos sunnimuslimer og kurdere til at slå tilbage mod oprørsmilitsen Islamisk Stat (IS) i en fælles front.

Islamisk Stats overraskende fremrykning i det nordlige Irak har skabt bekymring og frygt i Bagdad og i Vesten, og for første gang siden tilbagetrækningen af de amerikanske styrker i 2011 er amerikanerne igen begyndt at bombe i Irak.

Selv om luftangrebene har besværliggjort Islamisk Stats fremgang, så løser de ikke grundlæggende problemer omkring de fortsatte sekteriske konflikter i Irak.

Bombeangreb, bortførelser, henrettelsesagtige nedskydninger af folk sker næsten dagligt, hvilket får situationen til at minde om de mørke borgerkrigsdage i 2006 og 2007.

Vicepremierminister Saleh al-Mutlaq og parlamentets formand, Salim al-Jibouri, begge fremtrædende sunni-politikere, meddelte efter den blodige massakre i moskeen, at de forlader forhandlingerne om en ny regering.

/ritzau/Reuter