Selvmordsindsats for unge har ikke gjort en forskel

I 2001 besluttede man at gøre noget for at nedbringe antallet af selvmord blandt unge. Regionale centre for selvmordsforebyggelse blev oprettet, og landsdækkende rådgivningsordninger blev skabt.

Men over 10 år efter lader resultatet stadig vente på sig, skriver DR Nyheder.

Antallet af selvmord blandt unge mellem 15 og 19 år faldt ikke i perioden 2003 til 2012, viser tal fra Center for Selvmordsforskning. Tværtimod. I 2003 skete der ni selvmord. I 2012 var tallet 17.

Ifølge Lillian Zøllner, der er centerleder og ph.d. ved Center for Selvmordsforskning, skal hjælpen i højere grad fokusere på, hvordan det er at være ung i en digital tidsalder.

- Jeg tror, at vi bliver nødt til at se på, hvordan vi hjælper unge til at turde have et liv fyldt med sms-beskeder, Facebook og likes frem for blot at iværksætte nye og større muligheder for betalingsomsorg, siger hun til DR Fyn.

- Det er jo en jagt på at være perfekt, og det bliver vi nødt til at hjælpe de unge med at håndtere. Ingen er jo perfekt, og det skal vi forklare de unge.

Psykiatri- og forebyggelsesordfører hos Venstre Jane Heitmann er trist over, at indsatsen ikke har hjulpet og inviterer forældrene til fylde mere i kampen mod selvmord blandt unge.

- Forældre skal holde børn og unge mennesker fast på at leve livet - også i den virkelige verden. Et rigtig godt sted at starte er at melde sine børn ind i en forening, hvor man får et socialt netværk og møder andre børn og unge, siger hun til DR Fyn.

- Og i eksempelvis en sportsklub lærer man, at man både vinder og taber her i livet.

Oveni de triste tal om selvmord blandt unge viser den seneste opgørelse fra Center for Selvmordsforskning, at 17 procent af unge i aldersgruppen 15-19 år igennem det seneste år har haft selvmordstanker.

/ritzau/

 

Dagens Gossip