Senatet i Italien vil stække dets egen magt voldsomt

Senatet i Italien har godkendt et forslag, der begrænser dets magt, så parlamentets øverste hus blandt andet mister mulighed for at fælde en siddende regering.

Afstemningen er en stor sejr for den italienske premierminister, Matteo Renzi, som med reformen mener, at landet bliver lettere at regere.

Senatet vil blive reduceret fra 320 til blot 100 medlemmer, og forsamlingens mandat til at stoppe lovgivning indskrænkes markant.

Reformen har fortsat lang vej, før den kan føres ud i livet.

Da reformen kræver en ændring af forfatningen, skal forslaget igennem Senatet igen og to gange igennem Underhuset. Efterfølgende skal det til folkeafstemning.

Det meste af oppositionen forlod Senatet før afstemningen, som Renzis koalition vandt med 178 mod 17 stemmer.

Italiens forfatning efter Anden Verdenskrig gav lige stor magt til parlamentets to kamre i et forsøg på at forhindre, at en ny diktator som Benito Mussolini skulle snuppe magten.

Siden har flere valglove rykket balancen, og skiftende premierministre - og dem har der været mange af - har kæmpet med at sikre sig flertal i begge kamre.

- En lang periode med ufuldendt politik er ovre. Reformerne gennemføres. Italien forandres, skriver Renzi på Facebook.

Regeringen har et spinkelt flertal på under 10 sæder i Senatet, og et af partierne i Renzis koalition, Demokratisk Parti (PD), har udtrykt bekymring over reformforslaget.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip