Separatister: Tunge våben er fjernet fra Østukraine

De prorussiske separatister i det østlige Ukraine hævder at have trukket alle deres tunge våben væk fra fronten i henhold til Minsk-aftalen fra februar.

- I dag er den sidste dag for tilbagetrækningen af våben, siger Eduard Basurin, der er en af oprørslederne i byen Snisjne, hvor separatisterne fremviste otte 120 millimeter morterer, der angiveligt var fjernet fra frontlinjen.

Seks internationale observatører var til stede under fremvisningen. Det fremgår endnu ikke, hvorvidt det drejer sig om observatører fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, OSCE.

Stats- og regeringscheferne fra Ukraine, Rusland, Frankrig og Tyskland indgik 12. februar i den hviderussiske hovedstad, Minsk, en køreplan for fred, der blandt andet indebærer en våbenhvile og en tilbagetrækning af alle tunge våben fra fronten.

De fire lande bag Minsk-aftalen er alle blevet enige om, at OSCE skal spille en mere aktiv rolle i implementeringen af våbenhvilen i det østlige Ukraine.

Siden aftalen blev indgået, og den skrøbelige våbenhvile trådte i kraft for tre uger siden, har flere ukrainske soldater mistet livet ifølge regeringen i Kijev, og der har været flere spredte kampe i den østlige del af landet, som prorussiske oprørere kontrollerer dele af.

- Vi har fuldstændig fjernet tunge våben fra frontlinjen, siger Aleksander Sakhartjenko, der er leder af den selvudråbte folkerepublik i Donetsk.

- Ukraine har ikke gjort det endnu, tilføjer han.

Planen er at fjerne tunge våben med henblik på at skabe en bufferzone på op mod 140 kilometer afhængig af våbnenes rækkevidde.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip