Separatistleder går imod Genève-aftale

Lederen af en selvudråbt republik i Donetsk i Østukraine, Denis Pusjilin, siger, at hans bevægelse fortsætter med at kæmpe for autonomi og går imod torsdagens Genève-aftale mellem Ukraine og Rusland om nedlæggelse af våben og rømning af besatte bygninger.

Pusjilin siger til journalister i Donetsk, at hans mænd kun vil overveje at forlade offentlige bygninger, hvis regeringen i Kijev gør det samme.

Ifølge den prorussiske aktivistleder fortsætter man forberedelserne af en folkeafstemning om øget autonomi fra Kijev.

Folkeafstemningen er planlagt til at finde sted den 11. maj og vækker mindelser om en tilsvarende afstemning på Krim, hvor halvøen i sidste måned løsrev sig fra Ukraine for at tilslutte sig Den Russiske Føderation.

I Kijev siger myndighederne, at den militært-ledede indsats for at få fjernet militante, prorussiske separatister fra den østlige del af landet vil fortsætte trods den indgåede aftale i Genève.

- Anti-terror operationen fortsætter. Hvor længe den vil fortsætte, afhænger af, hvor længe terroristerne bliver i vort land, siger Marina Ostapenko, som er talskvinde for Ukraines Statslige Sikkerhedstjeneste, SBU.

Samtidig meddeler Ukraines fungerende udenrigsminister, Andrij Desjtsjytsja, at overgangsregeringen ikke vil lade det gå ubemærket hen, hvis de prorussiske separatister ikke forlader de besatte bygninger.

- Hvis dette (separatisternes tilbagetrækning, red.) ikke begynder en af de nærmeste dage, så vil vi ty til konkret handling efter påsken, siger han uden at uddybe, hvad disse handlinger vil indebære.

Han deltog torsdag i forhandlingerne med blandt andre udenrigsministrene fra USA og Rusland i Geneve.

Her blev amerikanere, russere, ukrainere og europæere enige om, at de prorussiske separatister i det østlige Ukraine straks skal afvæbnes og rømme de regeringskontorer, som de har besat de seneste uger.

Den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, bebudede, at man vil sætte gang i en national dialog inden for Ukraines grænser, og at "alle regioner skal deltage i denne" dialog.

Observatører fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, OSCE, skal overvåge, at aftalen bliver overholdt.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip