Serbiens Vucic erklærer sejr ved søndagens valg

Hver anden stemme, der blev afgivet ved søndagens parlamentsvalg i Serbien, er gået til regeringspartiet, SNS, som vinder en overlegen valgsejr.

Partiet har fået omkring 51 procent af stemmerne og står dermed til at få absolut flertal i parlamentet, viser de foreløbige resultater med 77 procent af stemmerne talt op.

- Jeg er meget stolt og rørt over vores resultater, siger premierminister Aleksandar Vucic, der søndag aften erklærer sig som valgets sejrherre, ifølge det tyske nyhedsbureau dpa.

Forinden havde foreløbige resultater fra den uafhængige valgorganisation Cesid ligeledes vist, at Serbiens regeringsparti var på kurs mod et absolut flertal.

Ifølge Cesids prognose vil Vucics tidligere koalitionspartnere i Socialistpartiet blive valgets næststørste med 14 procent af stemmerne.

Det nationalistiske parti SRS, der ledes af den ultranationalistiske og tidligere krigsforbrydersigtede Vojislav Seselj, står til en opbakning på 7,3 procent af stemmerne og bliver dermed Serbiens tredjestørste parti, viser prognosen.

Seselj og hans parti er, i modsætning til Vucic, ikke interesseret i EU-medlemskab. SRS mener i stedet, at Serbien bør knytte sig tættere til Rusland.

- Serbien kan kun være trygt, hvis vi allierer os med Moskva, som altid har hjulpet os, og som aldrig har bombet os. Serbien kan ikke vente sig noget positivt fra EU, siger Seselj i sine valgtaler med henvisning til Natos bombardementer af Serbien under Kosovokrigen i 1999.

Da Aleksandar Vucic stemte søndag eftermiddag i en forstad til Beograd, gjorde han det klart, at han ikke vil indgå kompromiser med Seselj og SRS om Serbiens tilnærmelser til EU.

- Vi vil fortsætte i samme spor mod Europa, sagde Vucic.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip