Serviceforbundet mødes med Ryanair onsdag

Et nyt kapitel i historien om det anspændte forhold mellem det irske flyselskab Ryanair og den danske fagbevægelse ser ud til at blive skrevet onsdag.

Ifølge Serviceforbundets formand, John Dybart, skal de to parter mødes klokken 11 i København, og fagforeningen vil her forsøge at fremlægge et forslag til en overenskomst for selskabets ansatte i Danmark.

- Alle snakker kun om konflikter og blokade, men det primære er at lave en overenskomst, der gælder for de mennesker, der bor i Danmark og arbejder i Danmark, og det forsøger vi igen, siger John Dybart til Ritzau.

Finder parterne ikke hinanden, er fagbevægelsen dog klar til endnu en optrapning.

LO-fagbevægelsen har i så fald besluttet at udvide den varslede konflikt, så den ikke bare omfatter Københavns Lufthavn i Kastrup, men også lufthavnene i Billund og Tirstrup.

Konflikten begyndte, da Ryanair etablerede en base i København 1. marts, men nægtede at forhandle en overenskomst med de danske fagforeninger. Det fik LO til at varsle en blokade, og sagen endte i Arbejdsretten.

Her tabte Ryanair, og det har fået selskabet til at varsle en lukning af den københavnske base, som i stedet skal flyttes til Litauen.

Tirsdag meddelte selskabet dog, at det vil beholde basen, hvis blokadevarslet droppes, men det er der ikke tale om, understreger John Dybart.

- Vi afmelder ikke nogen konfliktvarsler, siger han.

Ifølge fagforeningsmanden er det Ryanairs personaledirektør, Eddie Wilson, og selskabets danske advokat, der deltager i mødet.

De vil blive præsenteret for det samme udkast til en overenskomst, som de nægtede overhovedet at kigge på tilbage i februar.

- Vi har et forslag med, og det er det samme forslag, jeg havde med ved det seneste møde i London i februar. Det er en ganske almindelig gennemsnitsoverenskomst, siger John Dybart.

Ryanair bekræfter over for Ritzau, at Eddie Wilson onsdag er i København, og selskabets administrerende direktør, Michael O'Leary, meddelte tirsdag, at man er klar til at mødes.

- Vi har indvilliget i at mødes med John Dybart, erklærede han i en pressemeddelelse.

- Det giver os muligheden for at forklare ham og hans fagforeningskolleger, at hvis man anvender den danske model på Ryanairs højt betalte pilot- og kabinejob i København, vil det kun resultere i, at disse job bliver eksporteret ud af Danmark, lød det fra topchefen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip