Sexchikane: Hver anden sag fører til dom

Hver anden kollega, chef eller leder, der er under anklage for sexchikane, går fri. Det viser en gennemgang af de seneste ti års domstolsafgørelser, skriver Fagbladet 3F.

Ud af 33 afgørelser er der sket frifindelse i de 16. Og det er problematisk, mener advokat Peter Breum, der har ført over 100 sager om sexchikane.

- Jeg tror, at mange dommere tænker "åh herregud" og "kan du ikke lide lugten i bageriet, må du finde noget andet". Man vil ikke kriminalisere enhver form for adfærd på en arbejdsplads, og den brede opfattelse er, at der skal være en form for frirum på en arbejdsplads, siger Peter Breum til Fagbladet 3F.

Han nævner som eksempel en sag, hvor nogle bagersvende morede sig ved at lave penis-figurer ud af dej og lægge dem i kasseapparatet til pigerne, der ekspederede i butikken. Pigerne syntes ikke, det var sjovt, men derimod krænkende og grænseoverskridende.

- Dommeren syntes, det var en harmløs spøg, og arbejdsgiveren blev frifundet. Jeg plejer at sige til dommerne, at de skal spørge sig selv, om de synes adfærden er ok, hvis det havde været deres mor, søster, datter, kone eller kæreste, der havde været udsat for sexchikanen, siger han.

Ligestillingsforsker Anette Borchorst fra Aalborg Universitet, mener, at danske traditioner kan være med til at gøre det meget svært at føre sager om sexchikane.

- Vi har ikke tradition for at løse den slags konflikter via retssager. Desuden er vi meget frigjorte på det her område, og det startede allerede i 1970'erne. Man kan hurtig blive kaldt snerpet, hvis man reagerer på sexchikane, siger Anette Borchorst, der videre fortæller, at sexchikane her i Danmark blev reguleret meget sent i forhold til andre lande.

/ritzau/

 

Dagens Gossip