SF afviser blå blok: Lav lavalder gør unge kriminelle

Unge lærer nye trick, bliver mere forhærdede og falder dybere ned i det kriminelle hul, hvis børn ned til 12 år skal kunne straffes.

Det mener SF's retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt, der er lodret uenig med blå bloks ledere, som i Berlingske lægger op til at gøre det muligt at indføre et straffesystem, der også omfatter børn.

- Jeg synes, at det er trist, hvis højrefløjen får held til at nedsætte lavalderen på et tidspunkt. Det vil sætte Danmark i skammekrogen i forhold til FN's anbefalinger, som går på, at den skal være mindst 14 år og gerne ældre, siger hun.

- Men mest ærgerligt er det, at det risikerer at gøre de unge mere kriminelle og forhærdede. Vi har nemlig ganske god viden om, hvad virker. Og her ved vi, at det ikke er godt at samle unge i fængselslignende forhold sammen med andre unge, for de påvirker hinanden negativt, de lærer nye kriminelle trick og bliver hårdere og sværere at få fat i.

De borgerlige partiers formænd Lars Løkke Rasmussen (V), Kristian Thulesen Dahl (DF), Anders Samuelsen (LA) og Søren Pape Poulsen (K) foreslår i en kronik i Berlingske, at der laves en ungdomsdomstol og en ungdomskriminalforsorg for de helt unge mellem 12 og 17 år, der begår kriminalitet.

Og det er meningen, at forslagene skal ende i et beslutningsforslag i det kommende folketingsår.

Trine Bramsen, der er retsordfører for Socialdemokraterne, peger i Berlingske på, at Danmark har det laveste niveau af ungdomskriminalitet i 12 år, og at den nuværende model derfor ser ud til at virke.

Den melding bakker Karina Lorentzen Dehnhardt op om.

- Det er svært at forstå, hvad der gør højrefløjens forslag aktuelt lige nu. Vi står ikke på en brændende platform, hvor ungdomskriminaliteten stiger. Tværtimod falder den, og dermed tyder det på, at den sociale indsats faktisk virker, siger hun og understreger, at "højrefløjen bør bruge sit krudt der, hvor det halter."

/ritzau/

 

Dagens Gossip