SF: ATP har moralsk pligt til at betale giftregning

Skrevet af admin

27/04/2015

Dagens topnyheder

Pensionskæmpen ATP må komme til lommerne og betale sin del af regningen for oprydningen efter Cheminovas forurening på Harboøre Tange i 1950'erne og 1960'erne.

Det er selskabets moralske pligt, mener SF's klima- og erhvervsordfører, Steen Gade.

Diskussionen om oprydningen efter kemikalievirksomheden er aktualiseret af, at ATP agter at stemme imod et forslag fra Aarhus Universitets forskningsfond, der vil oprette en fond på 125 millioner kroner, som skal bidrage til oprensningen ved Høfde 42 på Harboøre Tange.

- Vi har lige nu en unik mulighed for at få fjernet en af de allerværste miljøforureninger i danmarkshistorien. ATP må vise et samfundsansvar og løfte sin del af opgaven, siger Steen Gade i en skriftlig kommentar.

Cheminova er blevet solgt til amerikanske FMC for 8,3 milliarder kroner, og ATP står som aktionær i Cheminova til at tjene omkring 400 millioner kroner på salget. Aarhus Universitets forskningsfond er den største aktionær i kemikalievirksomheden.

ATP bakker ikke op om forslaget, fordi pensionsselskabets formål er at sikre afkast til pensionsopsparerne.

- Det ville være i strid med ATP-loven at begynde at dele ud af medlemmernes pensionsopsparing uanset det gode formål og beløbets størrelse, forklarede pressechef Anders Klinkby tidligere til Ritzau.

SF har nu kaldt beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) i samråd for at redegøre for regeringens holdning i sagen.

- Oprydningen haster på grund af de voldsomme storme, som truer med at vaske depotet i havet inden for en kortere årrække. Det kan vi ikke sidde med hænderne i skødet og vente på, siger Steen Gade.

/ritzau/