SF: Der er flere huller i regeringens kræftudspil

SF er tilfreds med, at regeringen tilsyneladende overvejer at bruge milliarder på at forbedre det danske sundhedsvæsen, men partiets sundhedsordfører, Özlem Cekic, vil have regeringen til at være mere konkret med sine planer på kræftområdet.

- Det er fint, at regeringen vil sætte flere ressourcer af til at behandle flere kræftpatienter. Men jeg mangler svar på, hvad regeringen vil gøre for at forebygge, at så mange mennesker får kræft. Det, håber jeg, vil fylde mere i den endelige udspil, siger Özlem Cekic.

I et internt arbejdspapir, som DR Nyheder har set, sætter regeringen blandt andet det mål, at langt flere skal overleve en kræftsygdom.

Af papiret fremgår det, at regeringen vil give en samlet tilførsel på fem milliarder kroner til sundhedsvæsnet frem mod 2018. Heraf en milliard kroner til at opdage kræft tidligere. I 2012 døde cirka 16.000 danskere af kræft, og det er for mange, mener regeringen.

SF's ordfører efterlyser også et bud på, hvordan regeringen vil sikre, at kvaliteten af kræftbehandlingen bliver lige god i hele landet. Postnummeret skal ikke være afgørende for, hvor god en behandling man får.

- I dag er der en stor geografisk ulighed. I forhold til flere kræftformer er der desværre stor forskel på, hvilken behandling og hvilke muligheder man har for at overleve, alt efter hvor man bor i landet. For eksempel er chancen for at overleve brystkræft bedre på Rigshospitalet end andre steder.

- Derfor risikerer regeringen at gå galt i byen, hvis man alene fokuserer på, at egen læge skal blive bedre til at henvise til hospitalet. Så længe man ikke også samtidig sikrer, at alle hospitaler er lige gode til at behandle kræftpatienter, får man ikke gjort noget ved den geografiske ulighed, siger Özlem Cekic.

/ritzau/

 

Dagens Gossip