SF er indædt modstander af lånebaseret SU

Drop SU'en til studerende på kandidatuddannelser.

Sådan lyder det fra et ekspertpanel, der fredag fremlægger syv omfattende anbefalinger til en nytænkning af hele uddannelsessystemet, skriver Politiken fredag.

Men det bliver ikke med SF's gode vilje, fastslår Jacob Mark, der er partiets uddannelsesordfører.

- Vi synes, det er et meget dårligt forslag. De unge i Danmark har i forvejen en tårnhøj gæld og har lånt rigtig meget i SU-systemet. Jeg frygter, at vi får mennesker ud på arbejdsmarkedet med en meget høj gæld, siger Jacob Mark til Ritzau.

SF er med i forligskredsen bag SU-systemet, og dermed kan partiet blokere for ændringer i denne valgperiode.

Ekspertpanelet, der er nedsat af den private forening Axcelfuture, anbefaler, at SU'en på kandidatuddannelserne skal laves om fra stipendier til et rentefrit lån, som de studerende kan tage på sidste del af deres uddannelse.

Det vil gøre kandidatgraden til et aktivt tilvalg frem for en selvfølge for de tusindvis af studerende på landets universiteter, lyder argumentationen.

Men SF er helt uenig i, at færre bør tage en kandidatuddannelse.

- Kandidater skaber en stor værdi for samfundet. De kommer ud i små og mellemstore virksomheder, og de betaler høj skat, siger Jacob Mark.

- Det her forslag er som at tisse i bukserne for at holde sig varm: På kort sigt vil det give en lille besparelse, men på lang sigt vil det betyde, at Danmark mister skattekroner.

Også Enhedslisten mener, at det er et håbløst forslag.

- Eksperterne tager fuldstændigt fejl, når de med dette forslag mener, at kandidaten så vil blive et tilvalg for studerende. Hvis man erstatter SU’en med et lån, vil mange i stedet være nødt til at fravælge kandidaten af økonomiske årsager.

- Det er jo helt håbløst, at man selv skal betale, hvis man vil have en lang videregående uddannelse i Danmark. Så bliver disse uddannelser jo udelukkende forbeholdt rige folks børn.

Uddannelsesminister Ulla Tørnæs (V) mener i et skriftligt svar til Politiken, at panelets anbefalinger er interessante.

- Vi har verdens mest generøse SU-system. Det er naturligt, at det er til debat, skriver hun.

/ritzau/

 

Dagens Gossip