SF: Førtidspension skal være uafhængig af partnerens løn

På valgkampens sidste dag lancerer SF nu et helt konkret forslag til, hvordan fremtiden skal se ud for landets førtidspensionister.

Fremover skal førtidspensionen nemlig være uafhængig af partnerens indtægt. Det foreslår formand Pia Olsen Dyhr (SF) i forbindelse med et nyt socialudspil.

- Det er ofte syge personer eller personer med et handicap, der får førtidspension. Det er folk, der ikke kan arbejde, og det er simpelthen ikke rimeligt, at de får skåret i deres pension, fordi deres ægtefælle har en helt almindelig lønindtægt, siger hun til Ritzau.

Som det ser ud i dag, afhænger beløbet af førtidspensionen partnerens lønindkomst.

Det betyder, at førtidspensionister, der har en partner med høj indtægt, modtager et lavere beløb, end hvis partneren omvendt havde en lav indtægt.

- Jeg synes, det er uværdigt og gammeldags, at man på den måde skal leve på sin ægtefælles nåde, fordi man er førtidspensionist, siger Pia Olsen Dyhr.

- Og vi må også bare erkende, at det er dyrere at leve, hvis man for eksempel er syg eller har et handicap, lyder det fra SF-formanden.

SF's udspil vil betyde, at et ægtepar, hvor den ene er førtidspensionist, fremover vil modtage flere penge, end det er tilfældet i dag.

Det vil betyde en øget udgift, som SF står klar til at finansiere ved at øge skatten på aktieudbytte fra de nuværende 42 procent til 44 procent.

- Og det er jo stadigvæk under det, man betaler af sin lønindtægt, siger Pia Olsen Dyhr.

Forslaget om en ændring af systemet for førtidspensionen kommer som en del partiets socialudspil "Alle skal have en chance".

I udspillet vil SF styrke satspuljen med 700 millioner kroner og blandt andet øge indsatsen for udsatte unge og arbejdsløse og altså førtidspensionister.

/ritzau/

.

Dagens Gossip