SF: HF-karakterkrav er snobberi af værste skuffe

SF nedlægger veto, hvis det med regeringens kommende gymnasieudspil vil kræve en karakter på 4 i dansk og matematik fra folkeskolen for at komme ind på uddannelsen HF.

Det slår undervisningsordfører Jacob Mark (SF) fast.

- Det er en meget tåbelig idé, fordi det vil ramme socialt skævt, siger han.

- HF er en af de uddannelser, der er bedst til at løfte dem, der har den svageste sociale baggrund. Ved at lave et karakterkrav på 4 vil man ekskludere rigtig mange unge mennesker fra at få en uddannelse.

Politiken erfarer, at regeringen på linje med STX, HHX og HTX vil indføre, at unge minimum skal have en karakter på 4 i dansk og matematik for at komme ind på en HF-uddannelse dog med mulighed for at komme ind via en samtale.

Desuden skal HF ikke længere give adgang til universiteterne.

- Det er simpelthen snobberi af værste skuffe. Jeg kender mange universitetetselever, der har læst på HF, og jeg synes ikke, at der skal være forskel, siger Jacob Mark.

- Det handler grundlæggende om, at jeg ikke synes, man skal opsætte stopklodser i uddannelsessektoren på et tidspunkt, hvor man har brug for flere i uddannelse, siger han.

Et karakterkrav på 4 vækker heller ikke begejstring i Folketingets største parti Socialdemokraterne.

Undervisningsordfører Annette Lind siger, at Socialdemokraterne ønsker, at HF fortsat skal være en mulighed for at få en studentereksamen i en "lidt sen alder".

- Nu afventer vi først og fremmest regeringens udspil, men det er klart, at det ikke er noget, der er groet i vores baghave, siger Annette Lind.

Det forventes, at regeringen vil fremlægge sit gymnasieudspil inden længe. Ritzau har forgæves forsøgt at få en kommentar fra undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V).

Fra Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling lyder det, at man hverken kan be- eller afkræfte Politikens historie.

/ritzau/

 

Dagens Gossip