SF: Menneskehandel må med i aftale om retsforbehold

Menneskehandel må med i aftalen om at ændre det danske retsforbehold i EU, som de fem ja-partier onsdag morgen forhandler med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i Statsministeriet.

Det kræver SF's formand, Pia Olsen Dyhr, før hun forhandler med Thorning, økonomiminister Morten Østergaard (R), Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen og De Konservatives leder, Søren Pape Poulsen.

- Ved det seneste møde havde vi nogen uenighed om, hvad der skal inddrages. For SF er det afgørende, at vi også får inddraget menneskehandel og EU's offerdirektiv. Men vi forhandler stadig, siger Pia Olsen Dyhr.

I december 2014 blev SR-regeringen enige med Venstre, De Konservative og SF om, at danskerne senest i første kvartal 2016 skal til folkeafstemning om at ændre retsforbeholdet.

Det skal ændres, fordi retslige forhold som det fælles politisamarbejde, Europol, bliver overstatsligt i EU. Så kan Danmark ikke deltage med retsforbeholdet. Med ændringen afgør Danmark, hvilke retsområder vi deltager i.

Ja-partiernes rets- og EU-ordførere har gennemgået, hvilke retsakter som skal omfattes af det ændrede forbehold. Mens de EU-skeptiske partier Liberal Alliance, Enhedslisten og Dansk Folkeparti kritiserer, at de ikke har haft indsigt i papirerne.

- Det er en lille smule skingert. Da vi forhandlede finanslov med Enhedslisten, tror jeg heller ikke, at Enhedslisten ville finde det i orden, at Venstre skulle have adgang til papirerne, siger Pia Olsen Dyhr.

Hun finder det afgørende, at Danmark deltager i Europol.

Pia Olsen Dyhr erkender, at SF har bevæget sig meget langt, siden partiet i 1992 aftalte de fire EU-forbehold med Socialdemokraterne og De Radikale.

- Virkeligheden har ændret sig. Da vi lavede retsforbeholdet, ville vi ikke have samme strafferet som i Storbritannien og i Tyskland. Det er ikke sket, siger Pia Olsen Dyhr.

/ritzau/

 

Dagens Gossip