SF: Mere tvang får ikke gravide væk fra druk

admin

|

30/11/2014

Dagens topnyheder

Det er allerede muligt at tilbageholde gravide alkoholikere på hospitalerne, siger SF's sundhedsordfører Özlem Cekic, som mener, at dén mulighed skal udnyttes oftere.

- Vi skal i langt højere grad bruge lovgivningen til at tilbageholde de gravide i stedet for at sige, at nu skal vi udvide alle beføjelserne til at bruge endnu mere magt, siger hun.

Cekic mener, at systemet svigter ved ikke at udnytte de eksisterende regler fuldt ud.

- Vi skal sørge for, at systemet fungerer. I dag svigter systemet de gravide misbrugere i stor stil. Meget af lovgivningen er allerede på plads, men problemet er, at den ikke udnyttes godt nok i praksis, siger hun til Ritzau.

Berlingske skriver søndag, at en politisk arbejdsgruppe i 2015 skal komme med anbefalinger til, hvordan myndighederne kan styrke indsatsen og begrænse antallet af børn, der bliver født med alvorlige skader som følge af alkoholindtag under graviditeten.

I Norge er det muligt at tvinge gravide misbrugere i behandling for at beskytte fosteret. I Berlingske foreslår Jacob Birkler, formand for Det Etiske Råd, og Lisbeth Zornig Andersen, direktør i Huset Zornig, at man bør gøre som i Norge.

SF's sundhedsordfører er ikke helt enig.

- Vi skal først og fremmest sikre, at de gravide misbrugere i langt højere grad end i dag kan motiveres til at få behandling ad frivillighedens vej.

- Hvis vi bare siger, at nu tvinger vi dem, så kan vi i sidste ende risikere, at de her kvinder går under jorden, og så har vi helt mistet kontakten til dem, siger Cekic.

Hun pointerer, at kommunerne i dag skal sørge for at lave frivillige kontrakter med de gravide, hvor man aftaler, hvordan kvinderne skal hjælpes. Cekic har stillet 30 spørgsmål til den politiske arbejdsgruppe, hvor hun vil vide, hvilke kommuner der ikke gør det i tilstrækkelig grad.

- Først ligger den hos kommunerne, og når de er blevet indlagt, ligger den hos hospitalerne, hvor man faktisk kan tilbageholde dem, siger hun.

/ritzau/