SF og Dansk Folkeparti indgår aftale om dagpenge

Formand for SF Pia Olsen Dyhr og formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl er enige om, at dagpenge-problemerne kun kan løses ved at tilføre området flere penge. Derfor har de indgået en dagpengeaftale.

De skriver de to partiledere i en fælles pressemeddelelse.

Partiernes førsteprioritet er at bruge pengene på at halvere genoptjeningskravet.

Det vil de to partier lægge stemmer til, med mindre arbejdsmarkedets parter i Dagpengekommissionen kommer frem med en endnu bedre model.

Læs også: Mette F: Dagpenge-ultimatum fra SF og DF er et stunt

De to partilederes aftale gælder, uanset hvem der bliver statsminister, anfører de.

- Vi er enige om, at der skal skabes tryghed for dagpengemodtagere, og at det haster. Det mener vi kun kan gøres ved at tilføre området flere penge, hedder det i en fælles udtalelse fra de to partiledere.

- De penge vil vi målrettet bruge til at halvere genoptjeningsperioden medmindre Dagpengekommissionen kommer med en endnu bedre model. Begge partier lægger mandater til både at skaffe pengene og gennemføre løsningen efter valget, uanset hvem der er statsminister.

Pia Olsen Dyhr håber, at Socialdemokraterne vil fravriste sig De Radikales "jerngreb" på dagpengeområdet og være med i et flertal for en holdbar dagpengeløsning.

Læs også: V: Ikke ideologisk imod lettere genoptjening af dagpenge

For Dansk Folkeparti og SF kan ikke gøre det alene, er argumentet.

- Jeg må bare konstatere, at det nu i fire år ikke er lykkedes at flytte De Radikale en millimeter i forhold til justeringer af dagpengereformen, siger hun.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, er helt enig.

- Det her betyder, at vi nu gør det klart, at vi kun er en del af en dagpengeløsning, hvis der også er fundet en løsning på det med genoptjeningsperioden. Det er smertensbarnet lige nu, og det skal vi have en løsning på, siger han til DR Nyheder.

Ifølge en beregning fra Finansministeriet vil en halvering af genoptjeningsperioden fra 12 til 6 måneder koste mellem 600 og 800 millioner kroner.

Læs også: EL: Fløj-alliance om dagpenge lægger presset på Thorning

Både statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og Venstres statsministerkandidat, Lars Løkke Rasmussen, har bebudet, at de vil indkalde til forhandlinger om et nyt dagpengesystem efter det kommende folketingsvalg.

/ritzau/

 

Dagens Gossip