SF og EL inden Hedegaard-samråd: Vi bliver holdt for nar

I et forsøg på at øge presset på Tyrkiet i Hedegaard-sagen, har udenrigsminister Martin Lidegaard (R) onsdag taget kontakt til sin tyrkiske kollega, Mevlüt Cavusoglu.

Her har udenrigsministeren understreget behovet for afklaring af, hvad der er sket med den 27-årige dansker, som dansk politi har sigtet for at stå bag drabsforsøg på forfatter Lars Hedegaard.

Telefonsamtalen kommer dagen før, at Lidegaard selv og den nyudnævnte justitsminister Mette Frederiksen (S) skal i samråd i Folketinget om sagen.

På samrådet vil de to ministre blive afkrævet svar på, hvad status er i den spegede affære, hvor borte på mystisk vis tilsyneladende har taget den 27-årige, der ellers skulle befinde sig bag lås og slå i Tyrkiet.

Trods flere dages pres på tyrkerne, har landets myndigheder dog fortsat ikke givet noget svar på, hvad der er blevet af den 27-årige dansker, og den tyrkiske ambassade i Danmark oplyser onsdag til Ritzau, at man heller ikke i dag har nyt i sagen.

Rygterne har svirret omkring, at danskeren har indgået i en form for studehandel med Islamisk Stat i forbindelse med terrororganisationens frigivelse af 49 tyrkiske gidsler - herunder en konsul.

Både SF og Enhedslisten mener, at Tyrkiet holder Danmark for nar i sagen:

- Det er totalt uacceptabelt, at vi nu gennem næsten en uge ikke har kunnet få svar fra Tyrkiet om den danske statsborger, der er mistænkt for at stå bag angrebet på Lars Hedegaard, siger SF's retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt.

- Hvor svært kan det være? Enten er han i myndighedernes varetægt, eller også er han ikke. Vi bliver holdt for nar, siger hun.

Samme toner lyder fra Enhedslisten:

- Indtil nu har den tyrkiske regering holdt Danmark for nar. De er selvfølgelig udmærket klar over, hvem der sidder i landets fængsler, siger partiets retsordfører, Nikolaj Villumsen.

- Derfor vil jeg opfordre regeringen til, at lægge pres på Tyrkiet. Et oplagt første skridt vil være tilbagetrækningen, af det militære bidrag Danmark har udstationeret i Tyrkiet, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip