SF og EL: Udenrigsminister er alt for vag over for Israel

Tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) langer skarpt ud efter regeringens linje over for Israel efter de seneste ugers optrapning af konflikten med palæstinenserne.

Hans afløser som udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), burde tage skarp afstand fra Israels fremfærd i Gaza, mener Holger K. Nielsen, der er udenrigsordfører.

- Det er kritisabelt, at den danske regering ikke tager kraftigere afstand fra den israelske aggression, siger Holger K. Nielsen.

- Selvfølgelig er det ikke holdbart, at Hamas smider raketter i hovedet på civile israelere, men Israels reaktion er helt ude af proportioner. Konsekvensen er, at der bliver mere had blandt palæstinenserne, og at en fredsløsning bliver sværere og sværere at få øje på, siger han.

Reaktionen kommer, efter at Martin Lidegaard lørdag på Facebook udtrykte bekymring over den seneste udvikling i Gazastriben, som israelske soldater torsdag rykkede ind i efter ni dages offensiv med luftangreb, der havde til formål at stoppe Hamas' raketangreb over grænsen.

Palæstinensernes tabstal løber søndag formiddag op i næsten 400 døde, mens syv israelere har mistet livet.

- Jeg opfatter både mig selv og Danmark som venner af Israel, men Israel gør det ikke altid let for sine venner at forsvare landets gerninger, når så mange uskyldige mænd, kvinder og børn mister livet, skriver Martin Lidegaard på Facebook.

- Alle forstår Israels behov for at forsvare sig selv. Men det er svært at forklare, hvorfor det skal koste så mange uskyldige mennesker livet, lyder det fra Lidegaard, som samtidig fordømmer Hamas.

Men ifølge Holger K. Nielsen bør udenrigsministeren melde klart ud, at Israel er hovedproblemet i konflikten og tage afstand fra offensiven.

Enhedslistens fungerende politiske ordfører Per Clausen langer også ud efter udenrigsministeren:

- Det er intet mindre end chokerende, at Martin Lidegaard ikke kan mande sig op til at fordømme Israels drab på civile og smadringen af Gaza.

- Martin Lidegaards udtalelser i denne sag er en enestående opvisning i dobbelte standarder og kaster ny skam over regeringens optræden i forhold til Israels angreb på Gaza.

- Jeg mener, at den danske regering klart må fordømme Israels kollektive afstraffelse af palæstinenserne og kræve et øjeblikkeligt stop for angrebene, siger han i en kommentar.

Både SF og EL taler for, at EU bruger handelsaftalen mellem EU og Israel til at lægge pres på Israel.

/ritzau/

 

Dagens Gossip