SF om færre universitetspladser: Ministeren går enegang

Det er en god ide at undgå arbejdsløshed for de færdiguddannede fra visse uddannelser på universiteterne, men måden det er sket på er ikke i orden.

Det siger SF's uddannelses- og forskningsordfører Annette Vilhelmsen.

- Ministeren er gået udenom forligsparterne i Folketinget, og det er sket, uden at hun har været i dialog med de studerende og med uddannelsesinstitutionerne. Jeg synes det er en meget enøjet måde at gøre det her på, siger Annette Vilhelmsen til Ritzau.

Vilhelmsens kritik af uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) kommer efter, at ministeren i en kronik i Politiken onsdag svinger kniven over uddannelserne på universiteterne, der især går ud over de humanistiske fag.

På tre år skal der skæres 2363 pladser væk. Uddannelser på sprogfag, æstetiske fag og medier og kommunikation hører alle til de områder, der skal optage 30 procent færre på kandidatstudiet.

- Det er et markant skifte at basere vores viden, forskning og uddannelsesinstitutioner på et arbejdsmarked. Som SF'er synes jeg, det er alvorligt, og derfor burde det have været drøftet med forligsparterne og samarbejdspartnerne, siger Annette Vilhelmsen.

Annette Vilhelmsen peger på, at Venstres Helge Sander i sin tid som minister for området lancerede sloganet "Fra forskning til faktura".

- Det er det, jeg ser, at det her er et skridt til. Det må jeg tage afstand fra, siger Annette Vilhelmsen.

SF-ordføreren vil meget gerne være med til at diskutere dimensionering i uddannelserne.

- Selv om der er en minister, der kan gøre det her, er det ikke sikkert det er klogt. Og jeg tror, at det hverken vil gavne vores arbejdsmarked eller vores forsknings- og uddannelsesinstitutioner, siger Annette Vilhelmsen.

Forligskredsen i forhold til uddannelsesinstitutionerne mødes jævnligt for at diskutere uddannelsesmæssige spørgsmål.

- Vi har bare ikke drøftet det her, som er et meget markant skifte, det synes jeg er mærkeligt, siger Annette Vilhelmsen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip