SF om grønne milliarder: Skuffende og ret dumt

Regeringen stiller nu grønne krav til danske landmænd, hvis de vil have del i 2,1 milliarder kroner af EU's landbrugsstøtte fra 2016 og frem til 2020. Selv kalder regeringen beslutningen "balanceret", men det er SF helt uenig i.

Støttepartiets klimaordfører, Steen Gade, ville have overført 15 procent af EU-støtten til grønne projekter - som EU tillader - frem for de syv procent, som regeringen er landet på i 2020.

- Det er både en skuffelse og ret dumt, at regeringen kun vælger at flytte langt under halvdelen af den landbrugsstøtte, der kan flyttes til miljø- og landdistriktsformål, siger Steen Gade (SF) i en pressemeddelelse.

- Der er nemlig så mange udfordringer til landbruget i de kommende år, hvor netop fuld udnyttelse af mulighederne inden for EU-reglen er påkrævet, siger han.

De 2,1 milliarder kroner til grøn omstilling frem mod 2020 skal bruges til indsatser, der "fremmer erhvervets vækst, konkurrenceevne og udvikling inden for natur, miljø, økologi samt udvikling af landdistrikterne", oplyser regeringen.

Landmændene mener, at de 2,1 milliarder kroner, som de mister i direkte EU-støtte, går ud over deres evne til at konkurrere med vores nabolande. Men det er SF lodret uenig i.

– Efter SF's opfattelse er det simpelthen i landbrugets langsigtede interesse - også økonomisk - at udnytte mulighederne optimalt. Og miljømæssigt er det bare alt for lidt med regeringens omlægning, når vi kender de store miljøudfordringer knyttet til landbruget, siger Steen Gade.

En række andre EU-lande har ifølge Politiken også lagt sig fast på en frivillig grøn omstilling i landbrugsstøtten. Således vil Frankrig flytte tre procent, Tyskland 4,5 procent og England topper med 10,8 procent.

Til efteråret vil regeringen træffe politisk beslutning om, hvordan midlerne helt konkret skal fordeles imellem de forskellige indsatser i landdistriktsprogrammet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip