SF om whistleblowerordning: Vi misser historisk chance

Regeringens planer om at sikre offentligt ansattes ytringsfrihed gennem en såkaldt whistleblowerordning ser ud til at glippe, da et ekspertudvalg ifølge Berlingske ikke støtter en lovændring på området.

Den meddelelse har retsordfører og formand for Folketingets Retsudvalg, Karina Lorentzen Dehnhardt (SF), særdeles svært ved at kapere.

- Vi har voldsomt brug for at beskytte offentligt ansatte mod for eksempel en fyring eller degradering, når de fortæller om kritisable forhold på deres arbejdsplads.

- Det er gift for et demokrati, hvis lærere, sygeplejersker og politibetjente ikke tør bruge deres ytringsfrihed, for det er nødvendigt for eksempel at kende konsekvenserne af politiske prioriteringer, siger Karina Lorentzen.

Ifølge Berlingske konkluderer ekspertudvalget, at der "er stor forskel på forskellige myndigheder i den offentlige forvaltning", og derfor er det bedre, at "det i den enkelte myndighed overvejes, om det er hensigtsmæssigt" med en sådan ordning.

Men det argument er langt fra godt nok til at opgive den omfattende ordning, mener Lorenzen.

- Regeringen svigter de offentligt ansatte og misser en kæmpe historisk chance, hvis man bare uden videre skodder regeringsgrundlaget her. Man kan jo bare lade være med at bruge ordningen det enkelte sted, hvis det ikke er nødvendigt, påpeger hun.

SF vil nu fremsætte et beslutningsforslag på området.

- I SF står vi ved, at der skal lovændringer til. Vi ønsker stadig et nævn og et værn mod fyring, og vi er parate til at teste regeringen på det her i folketingssalen. Vi fik det i regeringsgrundlaget, og vi følger det her til dørs, siger Karina Lorenzen.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip