SF: Peberspray bør ikke erstatte kolleger i fængslerne

Ifølge SF kan de danske fængselsbetjente have god brug for peberspray, når de står over for de farligste fanger.

Men partiets retsordfører, Karina Lorentzen, frygter samtidig, at færre fængselsbetjente på arbejde ad gangen betyder, at dåserne med peberspray vil blive flittigt brugt, nu når betjentene har fået lov til at have dem lige ved hånden.

- Jeg synes ikke, at mere peberspray skal være politikernes svar på, at man netop lige har rundbarberet bemandingen. Vi ved, at nok personale er afgørende for god kontakt til fangerne og medfører færre konflikter, siger Karina Lorentzen.

- Peberspray skal ikke være afløseren for det, og jeg er bange for, at åbner man så meget op, vil der over tid ske et skred i den opfattelse, tilføjer hun.

Ifølge Information har justitsminister Karen Hækkerup (S) sagt god for, at fængselsbetjentene kan bære peberspray på bestemte tidspunkter. Tidligere har personalet måttet hente pebersprayen i et aflåst skab, når der var brug for den i tilspidsede situationer.

Men Karina Lorentzen frygter, at færre fængselsbetjente på gangene øger behovet for at gribe til peberspray.

Ifølge SF's retsordfører er der nemlig blevet skåret i bemandingen af fængselsbetjente i forbindelse med kriminalforsorgsaftalen.

Desuden er der oftere kun én fængselsbetjent til stede ad gangen sammen med for eksempel en lærer eller en socialrådgiver, selvom vedkommende ikke kan hjælpe, når der opstår en konflikt.

Karina Lorentzen anerkender, at det i nogle tilfælde kan være nødvendigt med en peberspray ved hånden.

- Jeg anerkender, at fangemassen har ændret sig de senere år, fordi vi holder så mange småforbrydere ude af fængslerne, som vi kan. Miljøet er blevet tungere, og derfor er fængselsbetjentes sikkerhed også noget, som vi skal bekymre os om, siger Karina Lorentzen.

Hun mener derfor, at det kan være en god idé, at fængselsbetjentene får lov at bære peberspray på nattevagter, hvor bemandingen typisk har været tynd.

- Men jeg har svært ved at se, hvorfor det skal være tilladt på hospitalsvagter og døgnvagter i arresthuse. Og erfaringen fra politiet er altså, at når først man har det ved hånden, så bruges det massivt, tilføjer Karina Lorentzen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip