SF savner beskyttelse af ofre i tilvalgsaftale

SFs formand, Pia Olsen Dyhr, er ærgerlig over, at det direktiv, der sikrer bedre beskyttelse af ofre i straffesager, ikke kom med i den pakke af retsakter, som danskerne skal stemme om i de første tre måneder i 2016.

- SF havde gerne set, at offerdirektivet havde været med. Det havde sikret danske ofre - også i Danmark, siger hun efter præsentationen af den aftale, som de fem partier er nået frem til.

Direktivet sætter blandt andet minimumregler op for, hvilken information man som offer har ret til at få, samt giver ofret rettigheder til at deltage i straffesager.

Disse regler kom ikke med i aftalen, fordi de går videre i sikring af ofres rettigheder end gældende dansk lovgivning.

SF vil fortsætte kampen, for at få reglerne med sideløbende med folkeafstemningen om ændringen fra EU-forbehold til en tilvalgsordning.

- Vi har foreslået justitsministeren, at hun indkalder til nogle forhandlinger, så vi kan få løst de her problemer med bedre beskyttelse af ofre i Danmark, siger Pia Olsen Dyhr.

- Vi har tænkt os at kæmpe det igennem i Folketinget.

I aftalen noteres det, at partierne er enige om at drøfte, om der er dele af direktivet, der skal gennemføres i dansk lov.

Venstre mener ikke, at offerdirektivet udgør en forbedring for danske statsborgere.

- I Venstre har vi haft det udgangspunkt i forhold til offer-direktivet - og andre processuelle ting - at der er vi bedre til at lave reglerne i Danmark end i EU, siger retsordfører Karsten Lauritzen (V).

Blandt de andre "processuelle ting", der ikke er med i aftalen, er minimumregler for advokatbistand og information til tiltalte i straffesager.

- Når EU laver fælles regler for alle, bliver det nogle gange lidt bureaukratisk. Der må man veje den bureaukratiske øvelse, mod hvad man får ud af det, siger Karsten Lauritzen.

- Der har vi sagt, at her er der ingen merværdi for Danmark. Tværtimod vil det blive mere omkostningsfuldt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip