SF: Vækstpakken skal være grøn

Forud for forhandlingerne om regeringens vækstpakke åbner SF op for at sænke afgifter, der koster arbejdspladser.

Men pengene skal ikke findes ved besparelser på de arbejdsløse, velfærden eller klimaet. Der skal i stedet bruges penge på de områder, hvor det danske erhvervsliv i forvejen står stærkest: miljø og klima, velfærd og sundhed samt ordentlige fødevarer, skriver Information.

- Vi går ikke til forhandlingerne med den holdning, at vi ikke kan røre nogen som helst afgifter. Men vi går ikke på kompromis på to områder: Der skal ikke skæres i velfærden eller i miljøambitionerne. Tværtimod.

- For sidstnævntes vedkommende skal disse hæves - på en klog måde, hvilket også skaber arbejdspladser, siger SF's erhvervsordfører, Steen Gade.

SR-regeringen præsenterer torsdag sin nye vækstpakke, der blandt andet vil give tre milliarder kroner til grundforskning samt yderligere penge til at hjælpe små og mellemstore virksomheder samt iværksættere med at vokse sig endnu større.

SF peger på, at mens eksport af energiteknologi steg med 11 procent i 2013, så steg eksporten af grøn energiteknologi med 17,6 procent til 38 milliarder kroner. Eksporten af grøn energiteknologi er således større end svineeksporten.

Partiet foreslår derfor blandt andet en "modernisering" af vandsektoren, der skal sikre et mere effektivt forbrug af vand samt spildevand og dermed også et lavere energiforbrug.

På den måde håber SF på både at sænke virksomhedernes omkostninger og skabe forudsætningen for et dansk "vandeventyr" på linje med "vindmølleeventyret", hvis danske virksomheder udnytter eksportpotentialet i den nye teknologi.

De to regeringspartier roser SF for ikke på forhånd at melde sig ud af forhandlingerne om vækstplanen.

- Det er positivt, at SF er med på tankegangen om at ændre reguleringen på forskellige områder, siger Socialdemokraternes finansordfører, Jesper Petersen.

De radikales gruppeformand, Christian Friis Bach, savner flere konkrete forslag i SF's vækstudspil, men bakker op om den politiske retning.

/ritzau/

 

Dagens Gossip