SF vil ændre blå vækstaftale med Venstre

18/06/2014 10:55

admin

Nyheder

Mest læste i dag

SF søger at spænde ben for regeringens skitse til en vækstplan med Venstre. Folkesocialisterne kræver som forligsparti i energiaftalen, at regeringen som aftalt sænker CO2-udslippet, så det i 2020 er 40 procent mindre, end det var i 1990.

Det fastslår SF's formand, Pia Olsen Dyhr, før hun onsdag morgen forhandler med regeringen om vækstplanen. Det sker en postgang for sent. Tirsdag aften enedes regeringen og Venstre blandt andet om at sænke PSO-afgiften for opvarmning samt at udskyde en stor havvindmøllepark.

- Vi må ikke sænke vores CO2-ambitioner. Det går vi ind og siger til regeringen. Vi kommer ikke til at acceptere, at vi sænker CO2-ambitionerne. Vi skal nå 40 procent i 2020. Det har vi både forpligtet os til i regeringsgrundlaget, og det er indskrevet i klimaloven, siger Pia Olsen Dyhr.

Økonomiminister Margrethe Vestager (R) forklarede tirsdag, at regeringen når sine CO2-mål, skønt havvindmølleparken Kriegers Flak udskydes i to år for at finansiere den lavere PSO-afgift. Samtidig underlægges de kystnære vindmøller et prisloft.

- CO2-udslippet kan vi ikke udskyde i to år i 2020. Det kommer SF til at holde regeringen fast på, siger Pia Olsen Dyhr.

Spørgsmål: - Men I har ingen magt. Der er flertal i Folketinget til regeringens skitse til en vækstplan med Venstre?

- Jeg kan undre mig meget over processen, hvor regeringen har valgt at gøre det med Venstre. Det er så regeringens valg. SF er en del af energiforliget. Det har vi også tænkt os at gøre regeringen opmærksom på, siger Pia Olsen Dyhr.

- Det er vigtigt for SF, at vi får leveret på reduktionen af CO2-udslippet. Vi har jo en fælles forpligtelse for klimaet. Vi taler ikke blot på vor generations vegne. Vi taler også på fremtidige generationers vegne. Så vi må godt være en lille smule ambitiøse, siger hun.

/ritzau/