SF vil have milliardgaranti til bioæthanol i vækstpakke

Skrevet af admin

23/03/2015

Mest læste i dag

Når statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) indfrier løftet fra sin nytårstale og indkalder til vækstforhandlinger, vil hun blive mødt med et krav om en bankgaranti på to milliarder kroner.

Det vil komme fra SF, som vil have offentlige garantier for de lån, som skal finansiere Danmarks første bioætanolanlæg i Maarbjerg ved Holstebro.

- Det er et visionært projekt, når man kigger på fremtiden. Hvis vi skal være forrest i den grønne omstilling, skal vi have bioethanol i den her form, så vi kan putte det i vores almindelige benzin, siger partiformand Pia Olsen Dyhr til Ritzau.

Foruden den økonomiske garanti vil SF stimulere efterspørgslen efter det biologiske brændstof ved at gøre det lovpligtigt at blande i den benzin, der sælges på de danske tankstationer.

- Vi har ingen anden løsning på, at der er så mange mennesker, der kører rundt i benzinbiler og også vil gøre det i fremtiden, begrunder Pia Olsen Dyhr og uddyber:

- På den her måde kan vi spare noget C02 globalt, og hvis vi bliver frontløbere på det område, kan vi levere arbejdspladser både under byggeriet og i fremtiden.

Spørgsmål: Er det ikke snarere et miljøudspil end et vækstudspil?

- Det skaber 1250 job, mens man bygger det, og bagefter vil det skabe 1000 faste job til driften, og det er vel at mærke i Vestjylland, hvor man har brug for at skabe nogle nye arbejdspladser, argumenterer SF-formanden.

Hun kalder forslagene "et vigtigt krav" til de kommende vækstforhandlinger, som statsministeren varslede i sin nytårstale, men som der endnu ikke er sat startdato på.

Spørgsmål: Men er det en forudsætning, for at I kan gå med i en aftale?

- Det er i hvert fald vigtigt, siger Pia Olsen Dyhr.

Hun understreger, at partiet også ønsker at stimulere væksten i de traditionelle erhverv.

- Vi vil gerne lave en grøn bolig-jobordning. Vi er ikke fremmede for den del, men vi kan ikke kun leve af det, vi laver i dag, vi er også nødt til at se fremad, påpeger hun.

/ritzau/