SF vil holde ekstra øje med PET og FE med sladreordning

Medarbejdere i efterretningstjenesterne skal have mulighed for i al hemmelighed at fortælle politikerne, hvis de har mistanke om, at der foregår noget ulovligt.

Forslaget kommer fra SF, som ønsker en whistleblowerordning for at styrke tilsynet med Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), skriver Information.

- Det kan godt være, at forslaget forbliver en teoretisk mulighed, fordi situationen aldrig vil opstå i Danmark, siger SF's medlem af kontroludvalget, Karina Lorentzen, til Information.

- Men jeg synes, at vi skal lave en formel ordning, hvor en påstand om en ulovlighed kan blive undersøgt, for jeg tror, at mange vil være modvillige i forhold til at gå til en chef, fordi det i sidste ende kan koste dem jobbet at være kritiske, tilføjer hun.

Ansatte, der har mistanke om ulovligheder, skal både kunne gå til det netop oprettede Tilsynet med Efterretningstjenesterne eller Folketingets kontroludvalg, uden at cheferne kender noget til det, mener SF. Mistanken skal dermed kunne blive undersøgt, inden at oplysningerne i stedet ender i medierne.

Partiets forslag kommer, efter at en række whistleblowere - senest den tidligere amerikanske NSA-medarbejder Edward Snowden - er kommet i problemer efter at have lækket oplysninger om efterretningstjenesterne.

Enhedslisten bakker op om forslaget, og de to regeringspartier, S og R, afviser ikke på forhånd idéen.

- Vi har lige lavet om på reglerne med det nye tilsyn, så jeg er lidt i tvivl om, hvorvidt vi har behov for det. Men lad os nu se på det, når beslutningsforslaget ligger der, siger næstformanden for kontroludvalget, Henrik Dam Kristensen (S), til Information.

/ritzau/

 

Dagens Gossip