SF vil lukke hul i kommunekasser med højere skat i toppen

Hvis der i 2020 kommer til at mangle ni milliarder kroner i kommunernes kasser for at kunne opretholde det nuværende serviceniveau, så er det eneste rigtige at gøre at hæve skatten for dem, der tjener mest.

Det mener SF's skatteordfører, Lisbeth Bech Poulsen, som forholder sig til en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Den viser ifølge Berlingske, at landets kommuner vil mangle 9,1 milliard kroner i 2020, hvis de skal levere det samme niveau af service som i dag.

- Uligheden i Danmark er stigende, og de rigeste er blevet endnu rigere. Samtidig er der pres på kommunerne, og det går ud over børn og ældre. Derfor må toppen til lommerne, siger Lisbeth Bech Poulsen i en skriftlig kommentar.

Hun ønsker også en skat på finansielle transaktioner.

Dermed er banen ved at være kridtet op forud for efterårets politiske forhandlinger på Christiansborg. Både Venstre og Liberal Alliance mener modsat SF og Socialdemokraterne, at skattelettelser skal på bordet for at sikre fremtidens vækst.

Hos den borgerlig-liberale tænketank Cepos opfordrer cheføkonom Mads Lundby Hansen til, at kommunerne blandt andet bliver bedre til at få mere ud af deres penge.

- Min pointe er, at vi skal væk fra tankegangen om, at bedre offentlig service skal ske ved endnu højere udgifter. I stedet skal vi have mere service for de samme penge. Det vil sige øget produktivitet, siger Mads Lundby Hansen i en skriftlig kommentar.

Analysen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er lavet, efter at regeringen indgik en økonomisk aftale med kommunerne.

Kommunerne skal spare 1,7 milliarder kroner. På samme tid vil udgifterne til flere ældre koste fire milliarder, mens en øget flygtningetilstrømning koster yderligere 3,4 milliarder kroner ifølge analysen.

Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, forklarer, at de to grunde - stigende behov på grund af ældre og flygtninge, samt at kommunerne skal spare - er årsagen til, at der vil mangle penge i kommunernes budget, hvis servicen skal være på samme niveau om fire år.

/ritzau/

 

Dagens Gossip