SF's leder foretrækker Stoltenberg for Fogh

SF's ny formand, Pia Olsen Dyhr, glæder sig på Facebook over rygterne om, at det norske Arbeiderpartis formand, Jens Stoltenberg, som er tidligere statsminister, skal afløse Anders Fogh Rasmussen som Natos generalsekretær.

- Ser frem til Jens Stoltenberg som Natos generalsekretær (hvis rygtet taler sandt).

- Som en god norsk socialdemokrat med rødderne plantet i fredelige løsninger, så ser det lysere ud for det militære diplomati end med den nuværende langt mere aktivistiske Anders Fogh Rasmussen, skriver Pia Olsen Dyhr på Facebook.

Socialdemokraternes udenrigsordfører, John Dyrby Paulsen, mener, at Jens Stoltenberg er en "meget stærk kandidat". Han understreger, at han endnu ikke er udnævnt officielt.

- Han er en stærk kandidat, fordi han har været statsminister i så lang tid. Han forstår det internationale spil. Han kender spillereglerne i Nato.

- Fra sin tid som statsminister er han bekendt med at håndtere Rusland i mange forskellige sammenhæng, siger John Dyrby Paulsen.

Stoltenberg indgik som statsminister en aftale om Barentshavet nord for Norge med Rusland. Det var vigtigt, fordi Arktis er omstridt mellem de to lande samt Danmark/Grønland, USA og Canada, da der kan være meget olie og gas, påpeger han.

- Det er igen et eksempel på en meget pragmatisk tilgang til at lave nogle aftaler med russerne. Det var næsten en salomonisk løsning, som Jens Stoltenberg på mange måder stod i spidsen for, siger John Dyrby Paulsen.

Som Natochef skal Jens Stoltenberg overbevise de europæiske lande om at bruge meget mere på forsvaret efter opfordring fra USA's præsident Barack Obama, mener han.

- Det bliver et tema i de næste år: Hvad skal der ske med forsvarsudgifterne? siger John Dyrby Paulsen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip