Shell indstiller omstridte Arktis-boringer

Oliegiganten Shell indstiller omstridte olieboringer og olieefterforskning i Alaska, efter at det ikke er lykkedes at gøre tilstrækkeligt store fund af gas og olie. Det oplyser Shell.

Det britisk-hollandske energiselskab siger, at dets Burger J brønd i Chukchi Havet ud for Alaskas nordvestlige kyst ikke indbyder til yderligere udforskning, og selskabet tilføjer, at man nu indstiller aktiviteterne i havet ud for den amerikanske delstat.

Royal Dutch Shell begyndte at bore i juli, to måneder efter USA's præsident godkendte boringer i Arktis trods protester fra mange miljøforkæmpere.

- Shell vil nu forsegle og opgive brøndene i overensstemmelse med de fastlagte regler, siger Shell om Burger J, hvor der er boret ned til 2070 meter.

Miljøorganisationen Greenpeace siger, at det er en stor sejr for bevægelsen "Beskyt Arktis".

- Det er en kæmpe sejr for de over syv millioner meget dedikerede mennesker bag "Beskyt Arktis"-bevægelsen, der netop har gjort alt, hvad de kunne for at presse Obama-administrationen til at stramme reguleringen og også på den måde drive omkostningerne for industrien i vejret, siger Jon Burgwald, arktisansvarlig for Greenpeace i Danmark.

- Shell har haft store ambitioner om at blive "størst og først" i Arktis, og nu er de også de første til at stikke halen mellem benene. De havde et budget på syv milliarder dollar, vi var syv millioner mennesker – og vi vandt, tilføjer han.

Shell er - ud over det russiske Gazproms permanente borerig Prirazlomnaya - det eneste selskab, der borer efter olie i Arktis i år.

Meget af det arktiske farvand er solgt ud i store licensområder, hvilket også gælder farvandet omkring Grønland. Her demonstrerede Greenpeace for nylig mod seismiske undersøgelser – det første stadie af olieefterforskning.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip