Shell og Mærsk dropper ny oliejagt i Nordsøen

Skrevet af admin

29/02/2016

Mest læste i dag

De to største aktører i den danske del af Nordsøen har opgivet deres ansøgninger om at gå på oliejagt i nye felter. Det skriver Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans.

Shell og A.P. Møller-Mærsk har sagt nej tak til fire licenser, som de sammen havde ansøgt om.

Baggrunden er ifølge Finans' oplysninger, at Shell ikke har villet acceptere myndighedernes krav om en øget garantistillelse. Det har igen fået Mærsk til at trække sig, da selskabet ikke ville stå alene tilbage med investeringen.

- Det er uheldigt, at Shell og Mærsk - som vi kender som store spillere i Nordsøen - ikke er med, siger direktør Martin Næsby fra brancheorganisationen Olie Gas Danmark til Finans.

Dermed går den trængte branche glip af store investeringer, og staten mister mulige fremtidige skatteindtægter.

Shell og Mærsk skriver i en mail til Finans, at de ikke "kommenterer på en lukket budrunde," men de bekræfter, at ingen af selskaberne har fået en licens.

I Energistyrelsen ærgrer man sig:

- Det er imidlertid selskabernes egen beslutning, om de vil tage imod de tilbudte tilladelser under de givne vilkår, siger pressechef Ture Falbe-Hansen til Finans.

Mens Shell og Mærsk altså har takket nej til flere licenser, har Dong Energy vundet to tilladelser til at lede efter olie i Nordsøen, skriver Børsen.

To analytikere siger til avisen, at olielicenserne harmonerer dårligt med Dongs grønne strategi. Selskabet ønsker dog ikke at kommentere sagen.

- Vi har noteret, at vi har fået tildelt to licenser og vil vurdere potentialet i licenserne. Lige nu siger vi ikke mere, skriver Dong i en e-mail til Børsen.

/ritzau/