Shia-leder beder irakerne samle sig mod Islamisk Stat

Irakerne skal stå sammen og vende sig mod oprørsgruppen Islamisk Stat, der lige nu har indtaget en lang række byer og områder i den nordlige del af landet.

Sådan lyder det nu fra storayatollah Ali al-Sistani, øverste leder for Iraks shiamuslimer.

- I lyset af denne store fare bør alle irakere forene sig imod den store fare, der truer deres liv og fremtid, lyder det fra Ali al-Sistani.

Sistani, som holdt sin ugentlige prædiken gennem en medarbejder i shiamuslimernes hellige by Karbala, opfordrer samtidig til, at landets politiske ledere skal stoppe med at klistre til deres taburetter og i stedet arbejde sammen om at bekæmpe Islamisk Stat.

Han lægger dermed yderligere pres på premierminister Nuri al-Maliki, som ikke har villet trække sig fra sin post. Irak fik ny nationalforsamling den 30. april, men har ikke kunnet blive enige om, hvem der skal lede landet.

Sistani opfordrer Iraks politikere til at vælge en leder, som kan få bugt med truslen fra Islamisk Stat.

- Alle politiske parter bør vide, at konflikter og forskelle har forårsaget svækkelse i landet og åbnet døren for terrorister, siger han.

I løbet af den seneste uge har militante islamister fra den sunnimuslimske bevægelse Islamisk Stat erobret omkring 15 større byer i det nordlige Irak samt overtaget oliefelter og Iraks største dæmning.

Torsdag erobrede bevægelsen den største kristne by i Irak, Bakhdida, og tusindvis er flygtet fra deres hjem i området. Det har fået den irakiske regering til at anmode USA om hjælp.

USA's præsident, Barack Obama, sagde torsdag aften, at USA er parat til at hjælpe med at bekæmpe Islamisk Stat i Irak.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip