Shiamuslimsk ceremoni i Iran angrebet - to dræbt

To unge mænd blev skudt og dræbt, og to andre blev såret, da der blev skudt fra en forbipasserende bil under den shiamuslimske sørgehøjtid ashura i Dezful i den sydvestlige provins Khuzestan i Iran.

- Angriberne skød mod deltagerne i den religiøse højtid fra en bil uden nummerplader, skriver det statslige iranske nyhedsbureau Irna.

Der er lever et stort antal etniske arabere i provinsen.

Etniske arabere udgør kun ganske få procent af Irans samlede befolkning. En del af dem er sunnimuslimer, og der har i de seneste år været adskillige voldelige sammenstød mellem shiamuslimer og sunnimuslimer i regionen, rapporterer iranske medier.

Iranske shiamuslimer slår sig selv under højtiden.

Ashura er højdepunktet i den shiamuslimske sørgemåned muharram, hvor årsdagen for drabet på profeten Muhammeds barnebarn i år 680 bliver markeret. Hændelsen er en af de vigtigste årsager til den dybe kløft mellem shiamuslimer og sunnimuslimer.

Fredag blev der også dræbt fem shiamuslimer i Saudi-Arabien i forbindelse med højtiden.

Angrebet var rettet mod et møde mellem shiamuslimer. Islamisk Stat har efterfølgende taget skylden for blodsudgydelserne.

Nyhedsbureauet AFP beretter dog, at der er tale om en militant gruppe, der har erklæret troskab til Islamisk Stat. Der skulle angiveligt være tale om en bevægelse, der kalder sig Islamisk Stat-Bahrain Stat.

Islamisk Stat har udført flere angreb i Saudi-Arabien i løbet af de seneste måneder. Medier spekulerer i, at målet med angrebene er at skabe splid mellem sunni- og shiamuslimer på Den Arabiske Halvø.

I august blev mindst 15 mennesker dræbt, da en moské blev angrebet i den sydvestlige del af Saudi-Arabien. I maj kostede to separate selvmordsangreb i alt 25 mennesker livet, da to shiitiske moskéer blev bombet.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip