Shinzo Abe holdt historisk tale i USA's kongres

Shinzo Abe blev onsdag den første japanske premierminister i historien, som talte ved en stor samling i Den Amerikanske Kongres, hvor han søgte at styrke forholdet til USA.

- Jeg er i dag æret over at stå her som den første japanske premierminister nogensinde. Jeg udtrykker min dybtfølte taknemmelighed over at være inviteret, hed det i indledningen på Abes tale.

Han gav derefter udtryk for dyb anger over de lidelser, som hans land påførte amerikanere og asiater i Japans nabolande under Anden Verdenskrig. Man han undlod at nævne krigsforbrydelser som masse-sexslaveri.

- Efter krigen satte vi ud på en ny kurs, hvor vi var opfyldt af bevidstheden om dyb anger over krigen, hed det i den historiske tale til begge Kongressens kamre.

- Vores handlinger førte til lidelser for befolkningerne i asiatiske lande. Vi må aldrig undlade at se dette i øjnene, understregede han.

Abe sagde, at Japan i dag er en vigtig bidragyder til et fredeligt verdenssamfund baseret på internationalt samarbejde. Han har under samtaler med præsident Barack Obama i Washington fastlagt nye retningslinjer for Japans militære støtte til USA's militære styrker.

Den japanske regeringschef har samtidig lagt op til, at Japan skal spille en større international rolle, og at landets pacifistiske forfatning, der er udarbejdet efter Anden Verdenskrig, skal ændres.

Japan er USA's vigtigste allierede i Asien, og Abe fik hyppige bifald i Kongressen for sin tale, som han holdt på engelsk. Han fik et stående bifald, da han var færdig med talen.

Kun få japanske politikere har gennem tiderne talt i Kongressen - og ingen på en såkaldt fælles samling, hvor både Senatet og Repræsentanternes Hus er samlet.

Det var i en tilsvarende samling med medlemmer af både Senatet og Repræsentanternes Hus, at USA i december 1941 erklærede krig mod Japan efter angrebet på Pearl Harbor.

Der har været nogen modstand blandt amerikanske politikere mod invitationen på grund af Shinzo Abes holdning til de udenlandske kvinder, som blev tvunget til at stå til rådighed for den kejserlige japanske hærs soldater under Anden Verdenskrig.

Historikere anslår, at op mod 200.000 kvinder - især fra Korea, men også Kina, Filippinerne, Indonesien og Taiwan - blev holdt som sexslaver i militære bordeller.

/ritzau/Reuters

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip